“Ik heb een GFR geadopteerd” – 70 fietsers helpen Brussels fietsnetwerk te verbeteren

12/09/2016 - Algemeen

Virginie, Willem, Sharon, Anoushka… Ze kennen elkaar niet, maar ze hebben toch een gemeenschappelijk punt: ze adopteerden elk een stukje van de GFR. Zo werden ze vrijwilliger in het project adopteer een GFR, en helpen ze als fietser heel concreet om het Brusselse fietsnetwerk te verbeteren.
 
“Als fietser worden we dagelijks op onze route geconfronteerd met heel wat problemen. Soms gaat het over zaken die erg makkelijk opgelost kunnen worden: boordstenen, putten in de weg, wegwijzers die ontbreken, … . ‘Adopteer een GFR’ is een fijne gelegenheid om een handje te helpen en op het terrein de problemen aan te pakken.” Dit is waarom Laurence antwoordde op de oproep om vrijwillig meter te worden van een stukje van de GFR.
 
Zoals haar zijn er meer dan 150 fietsers die zich kandidaat stelden voor het project van GRACQ en Fietsersbond, met de steun van Mobiliteit Brussel. Uiteindelijk werden 70 Brusselse fietsers geselecteerd en opgeleid om het gewestelijk fietsroute netwerk te inspecteren.
 
Audit van de GFR
Tot op vandaag is het netwerk van fietspaden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet erg bekend en geliefd bij het grote publiek. Ondanks het feit dat heel wat fietsroutes vandaag al duidelijk aangegeven en ingericht zijn, blijven er nog veel punctuele problemen bestaan: obstakels op de fietspaden, uitgewiste markeringen, verdwenen infoborden, … . Fietsmanager Frederik Depoortere: “We schatten dat op de 3500 infoborden er maandelijks gemiddeld drie verdwijnen”.
 
De peters en de meters hebben als opdracht om alle problemen op hun stukje GFR te signaleren: de problemen echt lokaliseren, fotograferen, voorzien van een commentaar, suggesties voor verbetering meegeven en dit alles op de voorziene applicatie invoeren.
 
De vrijwilligers doen deze opdracht tweemaal: een keer in september en een tweede keer in december, hopend dat een deel van de aangekaarte problemen al opgelost is dan. De doelstelling van dit project is dat de fietsers zelf bijdragen om de fietsinfrastructuur te verbeteren om zo niet alleen aangenamer te fietsen, maar vooral ook meer fietsers aan te sporen in Brussel te fietsen.

Adopteer een GFR:

  • 70 vrijwillige fietsers
  • 19 GFR lijnen
  • 59 stukjes die in kaart gebracht worden
  • 2 fases: 5-30/09, 1-12/12.

Meer info:

De oproep

GFR