Nationale Applausdag 2021

Een applaus voor alle fietsers!

In 2021 ging het Nationale Fietsapplaus door op donderdag 3 juni. En dat is ook niet toevallig zo: de VN riep die dag namelijk uit tot Wereldfietsdag.

De kracht van een applausactie is zijn eenvoud: langs zo'n klappend haagje enthousiastelingen kunnen fietsers met een glimlach door pedaleren zonder dat ze hun (ochtendlijke) fietsrit moeten onderbreken! Dus riep de Fietsersbond iedereen op om fietsers in de ochtendspits een staande ovatie te geven. En daar werd massaal gehoor aan gegeven: meer dan 120 teams gingen de straat op. Met het applaus wil de Fietsersbond laten zien: die fietsers zijn goed bezig! Maar daarnaast laat de opkomst en de verscheidenheid aan applausteams ook zien dat fietsers op heel veel plekken graag gezien zijn: op scholen, aan bedrijven en jeugdbewegingen.

Vers van de pers
In de pers is de actie ook heel veel voorbijgekomen:

Applausactie in Genk
Applaus bij scholen in Asse
Mechelen klapt ook voor wegbeheerder die fietspad aanlegt
Vlaggen en muziek voor fietspendelaars in Antwerpen

Het omrijden waard

De Nationale Applausdag voor fietsers wordt zo langzamerhand vaste prik in het voorjaar: wat ooit begon als initiatief van de Fietsersbond afdeling Mechelen wordt sinds 2014 op nationaal niveau georganiseerd. Nu slaan de Fietsersbond en haar Franstalige evenknie de GRACQ de handen in elkaar om heel te land te doen klappen. De actie is ondertussen gekend bij sommige doorgewinterde fietsers: een stukje omfietsen om langs zo’n vrolijk klappend haagje te komen is er tegenwoordig dus ook wel eens bij.

“Mijn collega vertelde me dat er aan het kanaal geklapt ging worden voor fietsers; dus ik paste mijn rondje naar het werk wat aan. En het is effectief super plezant om zo'n applaus te krijgen! Kan dat niet elke week?” Arno uit Ganshoren

Waarom een Nationale Applausdag voor fietsers? 

  • Om fietsers te feliciteren: ze kiezen voor het slimste en gezondste vervoermiddel.
  • Om fietsers te bedanken: ze maken de wereld een stukje leefbaarder en plezanter.
  • Om fietsers aan te moedigen: doe zo voort!​
  • Om automobilisten stof tot nadenken te geven: het kan ook anders.
  • Om beleidsmakers te tonen: veilige fietsinfrastructuur werkt! Er is een publiek voor en het doet meer mensen fietsen.

Reacties van fietsers

​"Goedemorgen, ik werd net helemaal vrolijk van het applaus en de toejuichingen die ik in Oud-Turnhout mocht ontvangen. Super gevoel, op deze eerste lentedag. Dank je wel."

"Ik werd bejubeld aan Belgica, en ik vond dat ZALIG!! Merci!! Mijn humeur ging meteen 10 punten omhoog!!"

​"Merci aan het team in Mortsel! Superfijn!"

​"Was heel plezant om als fietser 's morgens een daverend applaus te krijgen. Bedankt"