Boodschappen vervoeren per fiets

Boodschappen doen met de fiets is makkelijker dan je misschien denkt. Er bestaan veel verschillende manieren om goederen per fiets te transporteren. Aan jou om te kiezen wat het best bij je winkelgewoonten past.

Bagagedrager

De achterste bagagedrager kan ladingen tot 25 kg dragen. Je kan je spullen erop vastbinden met snelbinders (‘rekkers’), maar er vooral ook fietstasse­­n of een koffer aan bevestigen. Sommige bagagedragers maak je vast aan de zadelpen, hier kun je enkel lichte ladingen mee vervoeren.

Een bagagedrager vooraan kan tot 10 à 15 kg dragen. Voor trektochten kies je best een model waar je fietstassen kan aan vastmaken. 

Fietstassen

Er bestaan heel veel verschillende modellen van tassen, met variatie in de afmetingen, de capaciteit, het soort materiaal, verstelbaar of niet,... Ook de prijzen verschillen sterk. Als je van plan bent je tassen vaak te gebruiken, investeer dan zeker in kwaliteit: duurder maar ook sterker! Sommige modellen kunnen tegelijkertijd als rugzak of draagtas gebruikt worden.

Aan je bagagedrager achteraan kan je dubbele of individuele tassen hangen. Dubbele tassen in één stuk (met een capaciteit van ongeveer 20 liter) moeten vastgebonden worden aan de bagagedrager en blijven dus permanent vastzitten op de fiets, wat de kans op diefstal verhoogt. Aparte tassen kunnen tot 20 liter volume hebben (dus 40 liter voor twee tassen). Kies een systeem dat snel je snel los- en vast kan maken, zodat je ze altijd makkelijk kan meenemen en niet aan je fiets hoeft laten hangen.

Fietstassen aan het stuur hebben een kleinere inhoud (ongeveer 8 liter) maar zijn heel praktisch om zaken binnen handbereik te houden. Sommige modellen zijn speciaal gemaakt voor draagbare computers.

Liefhebbers van fietsreizen kunnen hun uitrusting vervolledigen met zakken die je vooraan kan vastmaken.

Kies je voor stevige, waterdichte dubbele fietstassen?
Koop de Fietsersbondtassen met 10 % ledenkorting!

Mand

Met een mandje kan je kleine gewichten vervoeren (5kg): kleine boodschappen, je handtas of zelfs een klein hondje! Manden kan je zowel aan het stuur als achteraan vastmaken, in dat laatste geval hou je best rekening met diefstal.

Koffer

De fietskoffer ziet eruit als een koffer voor een motorfiets. Je kan hem vastmaken aan de bagagedrager achteraan. De voornaamste voordelen: hij is breed, stevig en kan dicht met een sleutel, zodat je er bijvoorbeeld je helm of regenkledij in kwijt kan. De inhoud is meestal zo’n 15 liter, maar er bestaan ook grotere tot wel 60 liter!  

Fietskar

Voor grote goederen of zware lasten (tot 60 kg) kan een kar heel nuttig zijn. Er bestaan verschillende aanhechtsystemen (aan bagagedrager, zadelpen of wielas) en modellen met één of twee wielen. De bak met één wiel heeft de voorkeur van trekkers, omdat die stabieler is.

Boodschappenkar

De kleinere caddie is erg handig om boodschappen mee te doen. Hij transporteert tot 40 kg goederen en tijdens het winkelen kan je hem gebruiken als een gewone caddie. Hij is wel wat minder stabiel dan een fietskar met bak.

Bakfiets

Met een bakfiets kan kinderen vervoeren en ook grote volumes goederen. De investering is wel groter en je hebt meer plaats nodig. Er zijn bakfietsen met twee en met drie wielen.
Meer over bakfietsen

Fietskoeriers

Wil je je boodschappen thuis laten bezorgen? Een grote zetel of koelkast verhuizen? Een kleine maar dringende zending laten afleveren? De fietskoerier staat voor je klaar! Verstuur je zending klimaatneutraal én sneller, via de kortste weg en zonder files.
Zoek een fietskoerier in je buurt.