Een Fiets voor Iedereen: de projecten

Bevlogen vrijwilligers kunnen dankzij steun uit het Een Fiets voor Iedereen-Fonds aan de slag met hun lokale fietsproject. Zij helpen kinderen, volwassenen en mensen op leeftijd die niet kunnen fietsen vanwege financiële, fysieke of mentale drempels op weg met een fiets in hun buurt, stad of gemeente. Lees hieronder welke de eerste 9 fietsprojecten zijn die steun ontvangen en van start zijn gegaan. De Fietsersbond wil nog tientallen andere fietsprojecten mee mogelijk maken. Heb je zelf een idee of een fietsinitiatief dat steun verdient? Ontdek hoe jullie ook steun kunnen ontvangen via deze link.

1.Biciklo, voor iedereen ne velo! in Lokeren

Bekijk hier een korte video van dit project.

Het Lokerse project Biciklo helpt jongeren die buiten ‘de mazen van het fietsmobiliteitsnet’ vallen aan een fiets. Biciklo is een mooie co-creatie tussen lokale en sociale partners.

Vrijwilliger Inge: “Met de steun van Bike for Life kunnen we 40 tweedehands fietsen kopen en rijklaar maken om alle jongeren in Lokeren de kans te geven om te fietsen en hen op weg te helpen naar hun toekomst.”

2. Iedereen een fiets op school in Woluwe

De fiets heeft voor de buitengewone basisschool in Woluwe een belangrijke functie. Zie het als een actieve bestrijder van stress en een middel waarmee leerlingen tot een succeservaring komen. Ze leren er de knepen van het ‘fietsherstellersvak’, schaven hun fietsskills bij op de speelplaats en willen nog dit jaar samen de baan op, richting die heerlijke plons in het zwembad!

Leerkracht Geert: “Fietsers voor het leven? Hier op school krijgen ze het eerste duwtje in de rug! Dankzij Bike for Life kunnen we hen leren fietsen en fietsen herstellen. We kunnen onze fietsvloot uitbreiden zodat de leerlingen met de fiets naar het zwembad en de sporthal kunnen.”

3. VeloDroom, fietsdeelsysteem voor iedereen in Zoersel

Bekijk hier een korte video van dit project.

Fietsen zonder drempels, dat is wat ze in Zoersel en drie zorginstellingen in de gemeente nastreven. Ze stampen er een fietsdeelsysteem met speciale fietsen uit de grond, voor iedereen die door een mentale of fysieke beperking moeite heeft om zelfstandig te fietsen. Kom maar op met die wind in de (grijze) haren!

Vrijwilliger Gert: “De steun van Bike for Life maakt het mogelijk om de aangepaste fietsen en de ervaring van AXI vzw in te zetten in Zoersel en de vrijwilligerswerking op te starten.”

4. Bewoners van het opvangcentrum op de fiets in Heusden-Zolder

Een fiets geeft kansen in het leven. In het opvangcentrum in Heusden-Zolder krijgen tweedehands fietsen een opknapbeurt door de bewoners en de vrijwilligers. De lokale afdeling van de Fietsersbond geeft er fietseducatie en lessen. De bewoners kunnen zich door de fiets zelfstandiger verplaatsen naar hun werk of ontspanning. 

Vrijwilliger Paul: “De vraag naar fietsen was groter dan het aanbod. Met de steun van Bike for Life kunnen we extra tweedehands fietsen aankopen en herstellen in ons fietsatelier.” 

5. Fietslessen in Tienen

Het zijn daar intussen echte anciens in Tienen. Ze organiseren er voor het derde jaar op rij een fietscursus voor een twintigtal volwassenen die nog nooit hebben gefietst. Nieuw in het gamma zijn de basiscursussen fietsherstel en wegcode. 

Vrijwilliger Elke: “We kunnen dankzij Bike for Life de prijs van de lesfietsen drukken. Doordat de fietsen betaalbaar zijn voor de deelnemers, blijven ze ook na de lessen fietsen.”

6. Een Fietsbieb voor kinderen én volwassenen in Sint-Truiden

In de bieb een fiets lenen, ‘t is eens iets anders dan een boek. In Sint-Truiden kunnen gezinnen al twee jaar lang voordelig kinderfietsen huren. De Fietsbieb breidt haar doelgroep nu uit naar volwassenen, met fietslessen en betaalbare fietsen.

Vrijwilliger Michel: “Door ons fietsaanbod uit te breiden naar volwassenen, geven we iedereen in Sint-Truiden de kans op een betaalbare fiets. Met de steun van Bike for Life kunnen we ons installeren in een grotere locatie.”

7. Fietsjevrij in Herent

Bekijk hier een korte video van dit project.

In Herent zamelen vrijwilligers van de Fietsersbond fietsen in en maken ze terug rijklaar. Zo kunnen mensen met beperkte middelen en vluchtelingen op de baan met een fiets. Ze kunnen er ook terecht om hun fiets te laten herstellen en kinderfietsen te lenen. Daarnaast geven twee ervaren vrijwilligers elke zaterdag fietslessen, van de lente tot de herfst.


Vrijwilliger Peter: “We kunnen dankzij Bike for Life ook tweedehands elektrische fietsen aanbieden. We kunnen ook nog meer aangepaste fietsen uitlenen voor mensen met een beperking.”

8. Alleman op de fiets in Vorselaar

Oudere mensen en mensen met een lichamelijke of mentale beperking missen het sociale contact en het plezier dat samen fietsen teweegbrengt. De vrijwilligers van de Fietsersbond engageren zich om te gaan fietsen met mensen op een rolstoelfiets of duofiets. Ze bundelen hiervoor de krachten met zorginstellingen en de gemeente en krijgen de steun van verschillende verenigingen. Klinkt alvast als fietsmuziek in onze oren!

Vrijwilliger Jan“Dankzij de steun van Bike for Life hebben we een elektrisch aangedreven rolstoelfiets kunnen aankopen om samen te fietsen met mensen met een beperking en minder mobiele inwoners van de gemeente.”

9. Een Fiets voor Iedereen in Lier

Fietsersbond Lier en Mondiale Werken vzw slaan al enkele jaren de handen in elkaar in de strijd tegen vervoersarmoede. Met hun fietshersteldienst en fietslessen helpen ze vluchtelingen en andere kansengroepen op de fiets.

Vrijwilliger Stijn: “Op onze oude locatie konden we niet langer blijven. Met de steun van Bike for Life kunnen we ons fietsdepot inrichten op een nieuwe, beter bereikbare locatie dicht bij het station.”

 

 

 

Het Een Fiets voor Iedereen-project is een samenwerking van de Fietsersbond, Cera en het Netwerk tegen Armoede.