Fietsen in de regen

In tegenstelling tot wat we vaak denken over het weer in België, kom je als fietser relatief weinig regen tegen. Toch is het raadzaam om rekening te houden met een occasionele regenbui. Gelukkig bestaat er heel wat materiaal om je als fietser goed te wapenen tegen regenweer.

UITRUSTING VOOR JEZELF

Bij regenweer is de zichtbaarheid minder. Naast de gekende uitrusting om als fietser goed op te vallen (lichtgekleurde kledij, fluo hesje, reflecterende strips) kun je je ook prima beschermen tegen de nattigheid zelf.

Het regent in België dan wel veel minder vaak dan we soms denken: slechts 7 % van de verplaatsingstijd. En als fietser kan je je vertrek ook gemakkelijk uitstellen, tot het zwaarste van de bui is over getrokken. Maar waarom zou je het jezelf niet gewoon makkelijk maken en investeren in een degelijke regenuitrusting?

Regenjas

Bij een dagelijkse regenbui volstaat meestal een regenjas. Kies bij voorkeur een jas in een waterdichte stof, maar let erop dat de stof ‘ademend’ is, zo kan je zweet tijdens inspanningen ontsnappen. Let er ook op dat je een jas kiest met regenkap maar test eerst of de kap je zicht niet belemmert wanneer je je hoofd draait. Een pet of regenhoedje werkt natuurlijk ook. Voor fietshelmen bestaan er specifieke regenuitrustingen om eraan te bevestigen.

Poncho

Bij forsere buien biedt de poncho soelaas, dit vooral bij kortere afstanden. Je benen blijven met een poncho relatief droog, hoewel een regenbroek daarvoor geschikter is. Het nadeel is dat je bewegingen kunnen belemmerd worden door een poncho, en dat hij ongewenste weerstand biedt tegen wind, waardoor je minder snel fietst.

Regenbroek en co

Niet het meest sexy kledingstuk, maar de regenbroek biedt wel uitstekende bescherming tegen stortbuien. De regenbroek draag je meestal boven je kledij, verkies daarom een model met handige sluiting opzij, dat is wat makkelijker bij het aan- en uittrekken.

Overschoenen kunnen handig zijn als je regenbroek geen flappen heeft voor over je schoenen.

Heel handig zijn de open regenbroeken of beenbeschermers die alleen de voorkant van je (boven)benen bedekken. Compact, makkelijk aan te trekken en je begint er niet in te zweten. Voor harde regen en lage ritten bieden ze wel minder bescherming.

Tenslotte bestaan er zelfs regenrokken!

Waterdichte fietstas

Om je spullen droog te houden, kies je uit het ruime aanbod aan fietstassen best de waterdichte modellen.

UITRUSTING VOOR JE FIETS

Kettingkasten en spatborden zijn onmisbare items op je fiets tegen opspattende water- en modderstralen. Er bestaan ook spatborden die je aan de zadelpen kan bevestigen en dus heel gemakkelijk kunt (de)monteren.

Zadelhoes: een waterdicht overtrekje voor je zadel is vooral handig als je de achterkant van je broek droog wil houden nadat je fiets in de regen geparkeerd stond.

Regenscherm voor de fiets: een kap op je fiets met een dakje en zijwaartse kleppen houden de bovenkant van je lichaam perfect lekker droog en warm. Vervelend is wel dat het meer wind vangt en bij hevige buien kan het ook de zichtbaarheid verminderen.

Fietsparaplu: er bestaan bevestigingssystemen waarmee je eender welk type paraplu kan vastmaken aan je fietsstuur. Speciale fietsparaplu's met een bevestigingsstuk in één bewegen flexibeler mee in de wind . Ideaal voor kortere trajecten en bij minder hevige regen. Bij aankomst kan de paraplu van je fiets halen en verder gebruiken zoals elke andere paraplu.

Pas je rijstijl aan

Fiets bij regen altijd langzamer dan normaal en verdubbel je aandacht. Want:

  • De zichtbaarheid is slechter: jij bent minder zichtbaar en ziet ook zelf minder goed wat andere weggebruikers doen
  • Je remafstand wordt langer. Zorg ervoor dat je niet plots moet remmen als je niet wil gaan slippen! Vooral als je geen schijfremmen hebt, maar remblokjes. Natte remblokken duwen minder goed tegen de velgen.
  • De ondergrond wordt gladder. Vooral metalen oppervlaktes (zoals riooldeksels en tramsporen) kunnen zich omvormen tot ware glijbanen. Die kan je best vermijden ofwel heel voorzichtig overfietsen.

Handige tools voor weersvoorspellingen