Vul voor 31 oktober de grootste fietsenquête van Vlaanderen in!

20/09/2021 - Algemeen

Dit jaar zijn er weer verkiezingen voor de meest fietsvriendelijke gemeente of stad van Vlaanderen. Is fietsen in jouw gemeente of stad fantastisch? Laat het weten! Dan verovert ze misschien wel die felbegeerde titel van Fietsgemeente 2022! 

Inspirerende voorbeeldrol

Met de verkiezingen voor Fietsgemeente 2022 willen de Fietsersbond en VSV steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger, aangenamer en vlotter fietsverkeer. Lokale overheden die hierin het voortouw nemen en een inspirerende voorbeeldrol vervullen voor de rest van Vlaanderen, kunnen worden beloond met de titel “Fietsgemeente/Fietsstad 2022” en een geldprijs.

Negen genomineerden, drie winnaars

Net als bij de voorgaande editie van 2019 is er een belangrijke rol weggelegd voor het grote publiek: fietsende Vlamingen hebben nu zelf de kans om hun favoriete fietsstad of -gemeente te nomineren. Alle Vlaamse steden en gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Op basis van hun aantal inwoners worden ze onderverdeeld in drie categorieën: klein, middelgroot en groot. De top drie per categorie die uit de publieksbevraging naar voren komt, kan vervolgens meedingen naar de eindtitel en wordt door een vakjury onder de loep genomen. Van de in totaal negen genomineerden wordt tot slot één stad of gemeente per categorie tot winnaar bekroond.

Versnelling hoger

Omdat er twee jaar geleden ook een publieksbevraging gedaan werd is het mogelijk om bij deze editie te zien welke gemeenten en steden een versnelling hoger geschakeld zijn op het gebied van fietsbeleid. Het is dus de uitgelezen kans om al die inspanningen van de afgelopen jaren in kaart te brengen én te belonen.

Stem van de fietsers

Tijdens de enquête die van 20 september tot en met 31 oktober in te vullen zal zijn krijgen fietsers dus opnieuw de kans om hun stem te laten horen. Wies Callens, woordvoerder van de Fietsersbond: “Het voorbije jaar heeft duidelijk gemaakt dat we meer fietsen en het fietsen in deze moeilijke periode echt omarmen. Meer ruimte voor de fiets is dus nodig en gewenst. Vandaar de oproep om echt werk te maken van een fietsbeleid op gemeentelijk niveau. In de enquête van vorige editie zagen we ook duidelijk dat die gemeenten die zich echt inzetten voor een beter fietsbeleid ook echt beloond werden.”