Fietsenstallingen

Goede fietsenstallingen zijn essentieel om fietsdiefstal te vermijden. Als mensen hun fiets niet veilig kunnen parkeren, worden ze ontmoedigd. Ofwel komen ze de volgende keer terug met een ander vervoermiddel, ofwel fietsen ze de volgende keer naar een andere winkel, bioscoop, enz.

Het is dus dubbel slim om te investeren in goede fietsenstallingen. Je doet niet alleen het aantal fietsverplaatsingen stijgen, maar ook de omzet van handelaars en ondernemingen.

Wie is verantwoordelijk?

Bedrijven hebben er alle belang bij om goede fietsparkeergelegenheid te voorzien, zowel voor hun klanten als hun personeel. In de openbare ruimte heeft de (lokale) overheid een grote verantwoordelijkheid om de juiste fietsrekken te installeren op de juiste plaats, maar ook hier kunnen werkgevers en handelaars veel doen om een fietsvriendelijk beleid te stimuleren.

Kortparkeren

fietsrek dubbel nietje

Voor kortparkeren zijn veel verspreide stallingen nodig. Aan de supermarkt, de bioscoop of het sportcentrum, maar ook aan de bakker of apotheek. Het omgekeerd dubbel nietje is het beste model voor kortparkeren. Hou hier ook zeker rekening met buitenmaatse fietsen, die ook een fietsparkeerplek nodig hebben, en die steeds meer aanwezig zijn in het straatbeeld.

Middellang parkeren

Waar mensen een (halve) dag hun fiets achterlaten, zijn gegroepeerde en bewaakte stallingen nodig. Die zijn groter en centraal gelegen: bij een groot trein-, bus- of metrostation, in het centrum van een winkelgebied. Grotere stalling kun je best beveiligen, met een automatische toegangscontrole of beter nog, met menselijke aanwezigheid. Voor middellang parkeren passen een hoog-laag systeem (bijv. 'type Gent') of een etagerek (fietsen in twee verdiepingen boven elkaar).

Langparkeren

Voor langdurig parkeren van bewoners of werknemers is een volledig afgesloten parkeersysteem het beste. Bedrijven kunnen een fietslokaal inrichten met stallingen en lockers. Voor bewoners kan men fietsboxen op straat plaatsen. In nieuwbouwwoningen of appartementsgebouwen wordt best meteen een stallingsruimte voorzien, dicht bij de voordeur.

Goede praktijkvoorbeelden

De publicatie Fietsenstallingen in Vlaanderen en Brussel - Goede praktijkvoorbeelden bevat een overvloed aan foto's over alle aspecten van fietsparkeren:

  • Keuze en locatie van fietsenstallingen
  • Het juiste type fietsenstalling biedt comfort en diefstalveiligheid
  • De afstand tussen fietsen moet voldoende groot zijn
  • De spreiding van fietsenstallingen beïnvloedt het comfort
  • Fietsenstallingen bij handelszaken en in winkelstraten
  • Moet een fietsenstalling overdekt en verlicht zijn?

Download de publicatie (5,2 MB) of bestel ze met een mailtje naar info@fietsersbond.be

Meer info