Wat te doen bij een fietsongeval?

Fietsen is ontspannend en gezond, maar soms heb je pech en raak je als fietser betrokken bij een fietsongeval. Weet je dan waar je op moet letten? Wat je moet in orde maken? Wie je moet contacteren? Welke verzekering je moet aanspreken? En wat met getuigen? Marc Peeters, advocaat van fietsongeval.be, geeft gratis advies aan leden van de Fietsersbond, maar hieronder al een paar zaken op een rijtje.

Wat je zeker moet doen kort na het ongeval

Eerst en vooral: eis van de autobestuurder dat er een aangifte voor de verzekering wordt ingevuld. Teken nooit een verklaring van schuld of gedeelde schuld, zelfs al ben je van mening dat je in fout bent. Beperk je tot het invullen van de objectieve omstandigheden van het ongeval. Fietsers kunnen ook een Europees aanrijdingsformulier invullen, het is geen overbodige luxe om dit ook als fietser steeds bij te hebben.

Maar er zijn nog een aantal zaken waarop je moet letten om je dossier te vervolledigen:

  • Noteer nummerplaat, merk en kleur van de betrokken wagen(s). Noteer ook de plaats en plaatsgesteldheid van het ongeval (ruim en volledig). Indien mogelijk, maak foto’s.
  • Zoek getuigen van het ongeval. Ben je even van de kaart, noteer dan hun contactgegevens zodat je ze later kan contacteren.
  • Verwittig zo snel mogelijk je verzekering en bezorg hen het ingevulde aanrijdingsformulier.
  • Stuur binnen 48 uur een attest van arbeidsongeschiktheid naar je ziekenfonds.
  • Verwittig je werkgever als het over een ongeval op weg van of naar het werk gaat. Dit wordt erkend als arbeidsongeval.
  • In het buitenland verwittig je de bijstandsverlener van je ziekenfonds of vakantieverzekering.

Wanneer verwittig je de politie?

​Wanneer de politie ter plaatse komt ondervraagt ze de verschillende partijen, noteert de verklaringen van getuigen en stelt een proces-verbaal (PV) op dat aan het parket wordt doorgestuurd. De politie inschakelen is echter niet altijd noodzakelijk; je kan perfect, zoals hierboven aangegeven, zelf alle bewijzen aanbrengen.

Je schakelt de politie echter best wel in:

  • Bij een ongeval met doden of gewonden.
  • Bij vluchtmisdrijf.
  • Bij een agressieve of onwillige partij.
  • Als de tegenpartij de feiten niet wil erkennen of verkeerd wil voorstellen.
  • Met een buitenlandse tegenpartij.

Gratis juridisch advies voor leden van de Fietsersbond

Als lid van de Fietsersbond kan je gratis beroep doen op de bijzondere expertise van Fietsongeval.be wanneer je betrokken bent bij een fietsongeval. Het team van Fietsongeval.be staat ter beschikking om fietsslachtoffers op weg te helpen naar een oplossing voor hun schadegeval, want nog steeds blijkt de afhandeling erg complex. Fietsongeval.be wil een antwoord bieden op de nood aan objectief en kwalitatief juridisch advies.

Als je contact neemt via Fietsongeval.be wordt de gevraagde informatie voor leden van de Fietsersbond schriftelijk gecommuniceerd. Wens je nog meer duiding, dan kan een telefonisch gesprek, een videocall of een consultatie op kantoor gratis worden ingepland. Op die manier weet je dan alvast waar je voor staat en kan verder worden bekeken welke stappen noodzakelijk zijn.

Ik word lid van de Fietsersbond!