Maak je fiets opspoorbaar

Identikit

Om een goede aangifte te doen van diefstal heb je best zoveel mogelijke informatie bij de hand. Maak daarom van elke fiets die je bezit een kleine identikit, met het aankoopbewijs of factuur, het serienummer, een foto en een korte beschrijving. Let op elementen die je fiets uniek maken! Om je dossier volledig te maken kan je je fiets ook nog laten graveren.

Merk je fiets

Waarom?

De politie, gemeenten fietspunten,... vinden jaarlijks een hele hoop fietsen die duidelijk werden achtergelaten. Daar zitten veel gestolen fietsen tussen. Fietsen die geregistreerd zijn met een label- of graveringsnummer, kunnen makkelijk aan de eigenaar jou gelinkt worden en snel worden terugbezorgd.

Hoe?

Graveren van het rijksregisternummer in het frame is de meest gebruikte methode. Dit is niet mogelijk bij alle modellen, zoals aluminium fietsen.
Een speciaal label op het frame is, eens het gekleefd is, heel moeilijk verwijderbaar. Het bestaat uit heel sterke en kleine partikels die fragmentarisch afbrokkelen wanneer men ze probeert te verwijderen.

Waar?

Je fiets laten graveren is gratis. Het kan op allerlei activiteiten of in fietsendepots. Bekijk het aanbod in je buurt via gevondenfietsen.be

In Brussel is graveren niet meer nodig. Het wordt vervangen door een efficiënter label (sticker)-systeem via mybike.brussels.

Wat wil de Fietsersbond?

Om fietsdiefstal echt aan te pakken moet er op Europees niveau een uniek serienummer komen voor elke fiets (supermarktfietsen hebben dat bijvoorbeeld niet).

Op nationaal niveau kan men dan werk maken van een databank waar elke fiets aan een eigenaar wordt gelinkt.

Ten slotte moeten het parket en de politie fietsdiefstal eindelijk serieus nemen. Fietsdiefstal is één van de meest voorkomende vormen van criminaliteit, toch worden daders amper opgespoord of bestraft.