3e Nationale Applausdag voor Fietsers succes op eerste lentedag

17/03/2016 - Algemeen

Applaus voor fietsers op meer dan 130 locaties in heel België

Waarom applaudisseren voor fietsers werkt

Wie deze ochtend naar het werk of school fietste, maakte veel kans om onderweg een daverend applaus te ontvangen. Op meer dan 130 plaatsen in heel België stonden leden van de Fietsersbond, GRACQ en bevriende organisaties klaar om fietsers te feliciteren. Ook bedrijven en scholen sprongen deze keer mee op de kar. Een teken dat ook zij de fiets meer en meer valoriseren. Dat het werkt, bewijzen de enthousiaste reacties van zowel fietsers als applausmakers. Met deze actie wil de fietsersbeweging niet alleen automobilisten maar ook beleidsmakers tonen dat fietsen aanmoedigen loont. Investeer je in fietsen, dan groeit hun aantal automatisch.

Scholen en ondernemingen nieuwe partners in crime?

Waar het initiatief in 2014 nog startte met tien locaties, is de Nationale Applausdag voor Fietsers (in oorsprong een idee van Fietsersbond Mechelen en Mechelen Klimaatstad) vandaag uitgegroeid tot een evenement op meer dan 130 plekken in heel België. Bovendien sloten zich deze keer opvallend meer scholen, bedrijven en gemeente- en stadsbesturen aan. “Het is ook aan ondernemingen, scholen en overheden om het fietsen mee aan te moedigen. Er is duidelijk al een groot publiek voor, maar we kunnen zeker nog meer mensen op de fiets krijgen.” (Julie Degraeve, coördinator van de actie)

Toffe acties doen fietsen

Onderzoek wees al uit dat campagnes fietsgebruik kunnen stimuleren. Zo toonde de Federale Diagnostiek 2014 aan dat voor het woon-werkverkeer sensibilisering op de derde plaats komt na de fietsvergoeding en fietshersteldiensten. Reden te meer om de Nationale Applausdag voor Fietsers te blijven organiseren. Een ogenschijnlijk eenvoudig, maar des te sterker concept dat jaarlijks groeit. Degraeve: “We merken dat de actie bij iedereen positieve reacties opwekt. Zo’n applausteam is ook zeer zichtbaar in het straatbeeld, wat maakt dat ze niet onopgemerkt blijft bij zowel automobilisten als lokale beleidsmakers.

Waar gaven we applaus? Foto’s & overzichtskaart

De meer dan 130 teams die dit jaar deelnamen aan de actie gaven het beste van zichzelf: