Aanleg aansluiting onderdoorsteek Stenenbrug bevat veel ontwerpfouten

04/01/2020 - Antwerpen - Deurne

Het is een grote frustratie bij veel Fietsersbond vrijwillers om te zien hoe er een pak geld wordt uitgegeven aan een heraanleg die vol fouten zit en/of niet toekomstbestendig is.
Een mooi voorbeeld hiervan is dit stuk waar de nieuwe fietsdoorsteek onder de Stenenbrug boven komt aan de Collegelaan. Sinds de heraanleg worden de fietsers in de Collegelaan verondersteld deze slalombeweging te volgen. Dit bochtenwerk is gewoon onzin. Niemand fietst op die manier. Dat ziet er misschien mooi uit op een 2D-plan, maar heeft niks met de realiteit te maken. Dit is ontworpen door mensen die denken vanuit een autologica en die niet weten hoe fietsers zich gedragen. Ze zouden de ontwerpers daar elke dag moeten langssturen met een bakfiets vol kinderen. Wedden dat er al snel een heel ander ontwerp op tafel zou liggen? We hebben minder ingenieurs nodig en meer ontwerpers die begrijpen hoe fietsers zich bewegen. De ontwerpers ontwerpen de fietspaden, de ingenieurs mogen die ontwerpen vervolgens vertalen in stenen en asfalt.
In een realistisch ontwerp zorgt je dat het fietspad - zoals voorheen - rechtdoor loopt en creëer je een grote rode asfaltvlakte waarin fietsers onderling hun weg vinden. Fietsers zullen automatisch vertragen en rekening houden met elkaar. Beste Stad Antwerpen en Agentschap Wegen en Verkeer, corrigeer dit!
Merk trouwens ook op hoe, ondanks het discours dat fietspaden breder moeten worden, hier nog steeds slechts de standaard breedte van 1,75 meter wordt gehanteerd. Wat verderop, werd de fietsoversteek over de Collegelaan zelfs smaller dan voorheen!