Anderlechtse fietsers zetten de mogelijkheden Good Move Kuregem in de kijker

01/09/2022 - Brussels Gewest - Anderlecht

Kuregem is sinds de zomer van 2022 een autoluwe wijk. Verschillende maatregelen ontmoedigen vandaag doorgaand gemotoriseerd verkeer. Een verandering die niet voor iedereen evident is, zo getuigen overschilderde en verdwenen verkeersborden. Maar waar auto’s moeten omrijden, ontstaat plaats voor fietsers, voetgangers en buurtbewoners. VéloFiets Anderlecht zet de positieve punten in de verf met een actie in de nieuwe voetgangerszone voor metrostation Clemenceau.

Het regionaal mobiliteitsplan Good Move heeft als doelstelling om wijken autoluw te maken. De visie is duidelijk: als doorgaand gemotoriseerd verkeer verdwijnt, krijgen de bewoners meer ruimte.  Autoluwe wijken zetten volop in op leefbaarheid. Anderlecht beet in de zomer van 2022 de spits af.  Door middel van eenrichtingsstraten, verkeersfilters en lussen worden auto’s ontmoedigd om door Kuregem te rijden, doorgaand verkeer wordt naar de hoofdwegen afgeleid. 

“Afgelopen weken kwam vooral het vandalisme van enkele ontevreden autobestuurders aan bod, hoog tijd voor een andere stem. Het circulatieplan van Kuregem heeft immers heel wat potentieel. Minder doorgaand verkeer betekent meer ruimte om aangenaam en veilig te wandelen en te fietsen, meer ruimte voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten.” Christian Smets, inwoner van Kuregem en lid van Vélofiets Anderlecht. 

Zo ook in de Kliniekstraat, het stuk tussen de Jorezstraat en Sergeant de Bruynestraat, is dankzij het circulatieplan een voetgangerszone. Daar waar voorheen auto’s circuleerden zijn enkel nog voetgangers toegelaten, alsook fietsers die stapvoets rijden. Goed voor de leefbaarheid van de buurt, plots ontstaat er speelruimte voor kinderen, een plaats om buren te ontmoeten.

Niet iedereen is vertrouwd met de regelgeving van de voetgangerszone, laat staan de vele voordelen. Daarom neemt Vélofiets het initiatief om de nieuwe voetgangerszone en bij uitbreiding de vele mogelijkheden die het nieuwe circulatieplan biedt, in de kijker te zetten. Tijdens de actie op zaterdagvoormiddag 3 september zullen leden en sympathisanten automobilisten sensibiliseren, hen duidelijk maken dat dit stuk straat voortaan voorbehouden is voor voetgangers. Met lekkers, strandstoelen en spelen, laten ze voorbijgangers en de buurt kennismaken met het potentieel van dit nieuw stukje Kuregem.

Het nieuwe circulatieplan is nog niet perfect, en sabotage-acties verhinderden een echte start voor GoodMove Kuregem. In een wijk met amper openbaar groen en openbare ruimte komt GoodMove echter als geroepen, en dat wil VeloFiets met deze actie duidelijk maken. 

Praktisch

Zaterdag 3 september om 11u op de hoek Kliniekstraat en Jorez straat 

Facebook evenement