Beste Minister Weyts: wij willen veilige kruispunten op de ring!

23/11/2014 - Antwerpen - Turnhout regio

De Fietsersbond regio Turnhout voerde zaterdagmiddag aan het kruispunt aan de Miko actie voor veiliger kruispunten. Het kruispunt is één van de gevaarlijkste kruispunten van Turnhout, de Fietsersbond eist dat fietsers en voetgangers de Ring veilig kunnen oversteken.

Om zich naar of vanuit het centrum te verplaatsen moeten fietsers en voetgangers, waaronder schoolkinderen, winkelaars en pendelaars, altijd de ring oversteken. Ondanks het groene oversteeklicht kunnen afdraaiende auto’s toch hun pad kruisen. Zo ontstaat er een conflict tussen zachte weggebruiker en auto. Een conflict dat zich vertaalt in de ongevallenstatistieken: de meeste verkeersongevallen gebeuren in Turnhout aan de kruispunten van de ring, ongevallen waarvan de fietser vaak het slachtoffer is. En mee door deze onveilige kruispunten telt Turnhout, volgens de laatst verschenen Stadsmonitor, het op één na grootste aantal fietsongevallen per 1000 inwoners van alle Vlaamse Centrumsteden.

Reeds vele fietsers kaartten de erbarmelijke verkeersinfrastructuur aan bij het Meldpunt Fietspaden. Sommige schreven zelfs een brief naar de vorige Minister van Mobiliteit. Maar, ondanks enkele stapjes in de goede richting, blijven de oversteekplaatsen aan de ring een pijnpunt voor de zachte weggebruiker. Vooral aan de kruising van de ring met de Steenweg op Mol en met de Steenweg op Zevendonk moet de fietser telkens zijn leven in de waagschaal leggen : steeds maar  hopen dat de rechts afdraaiende auto hem opmerkt, steeds maar hopen dat diezelfde auto de wettelijke voorrang verleent, steeds maar hopen dat de links afdraaiende auto het fietsoversteeklicht ziet en respecteert.

Het Turnhoutse stadsbestuur schaarde zich achter onze eis en nam de verkeersveiligheid aan de kruispunten van de ring op in het bestuursakkoord. De schepen van Mobiliteit diende een dossier in bij het Vlaamse Gewest met voorstellen voor minder conflicten en duidelijke lichtsignalisatie.

De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse Overheid. Enkel zij kan de beslissing nemen om de voorgestelde aanpassingen uit te voeren.

Hierbij doet de Fietsersbond regio Turnhout dan ook een oproep aan de Vlaamse Minister van Mobiliteit Ben Weyts om snel voldoende middelen vrij te maken voor deze levensreddende verkeersinfrastructuur.

Beste Minister Weyts, wij willen veilige kruispunten aan de ring van Turnhout !

Nu, potverkoffie !

(foto's: Mark Pas)