Beste wensen voor 2022

30/12/2021 - Oost-Vlaanderen - Deinze

Beste fietser,

Nu we het nieuwe jaar binnen gefietst zijn, kijken we even achterom.

Wat bracht 2021?

We verwelkomden Wim als vertegenwoordiger uit Nevele (deelgemeente Merendree), het uiterste noorden van Deinze. In deze regio is er een duidelijk gebrek aan fietsinfrastructuur. Daar kan Fietsgemeente Deinze dus zeker een tandje bijsteken. Belangrijk knelpunt in Nevele is de vlotte fietsverbinding met Gent, langs Fietssnelweg F6 Gent-Brugge. Grote delen daarvan zijn al afgewerkt, maar het stuk in Nevele (Landegem-Drongen) wacht nog altijd op uitvoering.
In oktober werd een fietstocht georganiseerd samen met de collega’s van de nieuwe fietsersbondafdeling van Nazareth. Een lezing 30 jaar fietsbeleid ging hier aan vooraf, waarna we in beide gemeentes een aantal goede en minder goede verkeerssituaties bezochten en bespraken.
De jaarlijkse applausactie en verlichtingsactie aan de fietssnelweg en het station van Deinze. Volgend jaar trekken we hiervoor naar Landegem.
De Fietsersbond was zeer actief lid van de verkeerscommissie. Jammer genoeg blijkt 70% van onze goedgekeurde beslissingen niet worden aangepakt. Er is bij onze gemeentelijke overheid nog vaak een groot verschil tussen praten en doen. Wat wel meteen op het terrein aangepakt werd: het vaker maaien van bermen naast de fietssnelweg zodat de volledige breedte steeds kan worden benut.
Op enkele heel specifieke locaties werd (nogmaals) actie gevoerd:

de vraag om een goede fietsverbinding alvorens de Molenstraat te knippen en de eis om het snelheidsregime in van de Kortrijksesteenweg tussen Watertoren en spoorwegbrug (in de bebouwde kom) te verminderen naar 50 km per uur. Zeer binnenkort mag je hier trouwens een actie rond verwachten.
na het tragische ongeval in Antwerpen eind augustus werd op onze vraag de burgemeester in de gemeenteraad nogmaals aan de tand gevoeld waarom de Driespoort volgens hem niet conflictvrij kan worden.

Onze website www.fietserbonddeinze.be werd geïntegreerd naar de koepelwebsite van www.fietsersbond.be.
De kinderfietsjesbibliotheek Op Wielekes (zie ook www.opwielekesdienze.be) draait in deze tijden van corona op volle toeren. Naast de verhuurdienst van kinderfietsjes en de lessen om te leren fietsen zit de herstelcursus ook vol.  Vanaf dinsdag 11 januari 2022 wordt een fietskeuken opgericht die 1 keer per maand is geopend. Je kan op elke eerste dinsdag van de maand tussen 19 en 21 u onder deskundige begeleiding komen sleutelen aan je fiets. Locatie: kelder van  dienstencentrum Deinze, Brielstraat 2.

Wat brengt 2022?

De jaarlijkse activiteiten, maar vooral jij als fietser bepaalt wat er moet gebeuren. Laat ons dus zeker weten wat we kunnen doen voor jou of welke initiatieven er nog zijn voor een nog aangenamere fietsomgeving in Deinze.

Iedereen een heel voorspoedig en veilig fietsjaar gewenst!

met vriendelijke groeten,

Bruno Fernagut, Eddy Donné, Mieke Roelens, Nele Vanmaele, Wim Beyers, Pascal De Tandt.