Bewaakte fietsenstalling station Halle gekortwiekt

17/04/2017 - Vlaams-Brabant - Halle

De dienstverlening van de bewaakte fietsenstalling aan het station van Halle wordt naar verluidt binnenkort teruggeschroefd om besparingsredenen. Het terugdringen van de fietsdiefstallen komt hierdoor in het gedrang. Een onbegrijpelijke beslissing, vindt Fietsersbond Halle.

Het hing al een tijdje in de lucht, de fietspunten aan de stations worden overal afgebouwd. Hoewel het fietspunt in Halle behouden blijft, zal deze bewaakte fietsenstalling niet ontsnappen aan de besparingsdrift. De NMBS beschouwt voor- en natransport en de beveiliging ervan niet langer als een kerntaak.

Enkele weken geleden nog werd aan het station van Halle de fiets van minister van mobiliteit Ben Weyts op klaarlichte dag gestolen. De stad Halle beloofde een stevige aanpak. Binnenkort komt er een fietsgraveeractie aan het station, er is meer controle en fietsers worden gesensibiliseerd om hun fiets nog veiliger vast te maken.

Helaas wordt deze aanpak ondergraven door de afbouw van de bewaakte fietsenstalling. Binnenkort is het fietspunt enkel nog in de namiddag open. Buiten deze openingsuren kunnen de gebruikers wel nog met een badge de fietsenstalling in- en uit, maar van toezicht is bv. tijdens de drukke ochtendspits geen sprake meer. Afgesloten fietsboxen zijn er niet, iedereen met een badge kan binnen en buiten. Een magere dienstverlening voor wie 75 EUR per jaar overheeft om zijn of haar fiets ‘veilig’ te stallen.

Met de elektrische fiets neemt de actieradius voor fietsen naar het station aanzienlijk toe. Een fiets neemt 8 keer minder ruimte in beslag om te parkeren dan een auto. Maar dan moeten ze ook veilig gestald kunnen worden.

Fietsersbond doet dan ook een dringende oproep aan de verschillende betrokken overheden om een duurzame oplossing te zoeken. Vlaamse Overheid, het Stadsbestuur, de NMBS kunnen samen een positieve bijdrage leveren om de files naar en van het station aan te pakken. Het kost maar een fractie van hetgeen besteed wordt aan autoinfrastructuur maar het levert wel ruimte, gezondheid en een betere lucht op. En laat dat nu net drie dingen zijn waarvan we er veel meer mogen hebben.