Bike for Life: 29.000 kilometer, 3.100 fietsritten en €12.000 voor veilig verkeer

14/12/2020 - Algemeen

In de allereerste editie van Bike for Life , van 2 tot 30 november, fietsten 352 deelnemers 3.100 ritten en 29.000 km bij elkaar, ondanks de lockdown. Bosch eBike Systems verdubbelde het bij elkaar gefietste bedrag van €6.000 naar €12.000. Elf bedrijven stimuleerden hun personeel om mee te fietsen door hun fietsritten te sponsoren. De opbrengst gaat naar Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw.
 
Fietsen voor veiliger verkeer
Afgelopen zomermaanden viel er om de 5 dagen 1 dodelijk ongeval met een fietser te betreuren.  Zo blijkt uit recente cijfers van VIAS. Fietsen is nog altijd niet veilig genoeg en daarom koos de Fietsersbond veilig verkeer als goed doel voor de eerste editie van Bike for Life.
 

Wies Callens (woordvoerder Fietsersbond): “De Fietsersbond zet zich al 25 jaar in om fietsen veiliger te maken. Toch kwam in de voorbije zomermaanden om de 5 dagen een fietser om in het verkeer! Er is nog een lange weg te gaan. Dat sterke bondgenoten samen met ons Bike for Life op de kaart willen zetten, geeft ons hoop en energie om door te gaan.”

 
OVK-SAVE vzw ontvangt de opbrengst 
De opbrengst komt ten goede aan ‘Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw’. Deze lotgenotenorganisatie van families van verkeersslachtoffers zet zich in voor verkeersveiligheid. OVK-SAVE vzw spoort steden en gemeenten met SAVE-Charters aan om te investeren in verkeersveiligheid en is gekend van de SAVE-borden die aanduiden waar een jongere omkwam in het verkeer. Gemeenten die voldoende inspanningen leveren, ontvangen het SAVE-label.
 
Met de opbrengst van Bike for Life kan OVK-SAVE vzw een campagne opzetten waarin getroffen ouders oproepen tot veiliger verkeer.
De cheque van €12.000 werd overhandigd door Wim De Groof (Fietsersbond/Bike to Work), Vineeta Diels (Bosch Ebike Systems) en Jurgen Vanlerberghe (gedeputeerde mobiliteit West-Vlaanderen) aan Koen Van Wonterghem, directeur van OVK-SAVE vzw, op het Guldensporenfietspad te Kortrijk op 14 december (zie foto).

Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder Ouders van Verongelukte Kinderen vzw: “Met de opbrengst van Bike for Life kunnen we een nieuwe campagne opzetten waarin ouders van verkeersslachtoffers aan het woord komen. Zij zijn immers de beste ambassadeurs voor meer verkeersveiligheid. Ik wil alle deelnemers, de Fietsersbond, Bosch eBike Systems en alle partners danken voor deze warme en erg welgekomen steun!

 
Dubbele steun dankzij Bosch eBike Systems
De focus van Bike for Life op veilig verkeer en fietsveiligheid sluit naadloos aan bij de waarden van Bosch eBike Systems, ‘s werelds grootste producent van eBike-aandrijvingen. Als hoofdsponsor van Bike for Life wil het bedrijf Bike for Life, Ouders van Verongelukte Kinderen en alle deelnemers extra steunen.
 

Vineeta Diels, Bosch eBike Systems: “Het doel van Bike for Life, veiligheid, sluit helemaal aan bij onze waarden. Omdat heel wat mensen niet naar het werk konden fietsen, willen we als hoofdsponsor van Bike for Life het goede doel, Ouders van Verongelukte Kinderen vzw, extra steunen door de opbrengst van Bike for Life te verdubbelen.

 
West-Vlaams fietsenthousiasme
De overhandiging van de cheque vond niet toevallig plaats in West-Vlaanderen. Met 61 meefietsende werknemers, €2.586, 807 ritten en 7.700 km was de Provincie West-Vlaanderen de meest enthousiaste deelnemende werkgever tijdens deze starteditie. De provincie toonde haar hart voor de fiets.
 

Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen: “Provincie West-Vlaanderen zet zich als fietsbestuur in voor meer en veiliger fietsen. Samen met de gemeenten en de Vlaamse overheid legt ze veilige en comfortabele fietspaden aan. Dankzij de Provincie als partner konden alle werknemers in West-Vlaanderen meefietsen voor meer verkeersveiligheid.

 
Bedrijven die mee fietsten
11 werkgevers gaven hun werknemers een extra duw in de rug met een sponsorbedrag per fietsrit: Provincie West-Vlaanderen, Stad Sint-Niklaas, Indaver, BASF Innovation Center Gent, Sanofi, Uitgeverij Van In, Gemeente Zandhoven, Bnp Paribas Leasing Solutions, Politiezone RIHO, Traject en Haenen Ellen BVBA.
 
Bike for Life is een initiatief van de Fietsersbond en Bike to Work, met de steun van Bosch eBike Systems, VOKA Vlaams-Brabant, Slim naar Antwerpen, Provincie West-Vlaanderen, UNIZO, Vereniging voor Steden en Gemeenten en Bike for Brussels.

Bike for Life 2021 - WK-editie

In september 2021 strijkt het WK Wielrennen neer in Vlaanderen voor de 100ste editie van dit prestigieuze sportevenement. Verschillende steden in Vlaanderen spelen een rol als start-, aankomst- en gastplaats.
 
Bike for Life 2021 wil het WK-enthousiasme aangrijpen om zo veel mogelijk mensen op de fiets te trekken in hun woon-werkverkeer en voor het goede doel.