Bikes vs. Cars

17/10/2016 - Antwerpen - Mechelen

Ontluisterende documentaire over de wereldwijde strijd van fietsers voor een plaatsje op de weg. Een vertoning van Fietsersbond Afd. Mechelen i.s.m. Filmhuis Mechelen

Brandweerman Andy Claeskens uit Scherpenheuvel fietst elke dag naar zijn werk in Vilvoorde, op jaarbasis goed voor 25.000 kilometer. Op die 55 kilometer komt hij heel wat obstakels tegen en dat filmde hij drie maanden lang om er daarna een collage van te maken. Het resultaat werd op Facebook al meer dan 1000 keer gedeeld, en ook heel wat profrenners plaatsten het op Twitter.

Maar dit probleem doet zich niet enkel in Vlaanderen voor.  Activisten en steden van over de hele wereld zoeken naar een nieuw mobiliteitssysteem waarin de fiets centraal staat, want de fiets is een wonderbaarlijk middel om de (auto-)mobiliteitsknoop te ontwarren.

Bikes vs. Cars, het filmproject van BANANAS! en regisseur Fredrik Gertten, onderzoekt het dagelijkse drama in het verkeer in heel de wereld.  Van fiets-activisten in Sao Paulo en Los Angeles, die vechten voor veilige fietspaden, tot Kopenhagen, waar veertig procent dagelijks met de fiets naar het werk rijdt, kijkt Bikes vs. Cars zowel naar de moeilijkheden die fietsers ondervinden in een samenleving die gedomineerd wordt door de auto, als naar revolutionaire veranderingen die konden plaatshebben indien meer steden zouden afzien van een beleid waarin de auto centraal staat.

Op maandag 31/10/2016 om 20:30 uur vertonen wij samen met het Filmhuis deze Engelstalige documentaire in het auditorium van het Cultureel Centrum te Mechelen.

Leden van de Fietsersbond betalen op vertoon van hun lidkaart slechts 4 EUR in plaats van 6 EUR inkomgeld.

De trailer geeft je alvast een voorsmaakje.