Dossier Rooseveltplaats

25/03/2021 - Antwerpen - Antwerpen

Wat als de Stad Antwerpen had geluisterd naar de Fietsersbond

Sinds kort is de Rooseveltplaats officieel weer geopend voor alle verkeer. Dit leidde al snel tot klachten van fietsers, onder andere over de onduidelijkheid hoe je als fietser dit plein moet oversteken. 

Naar aanleiding van die klachten en de vragen hierover van Niel Staes van Antwerpse oppositiepartij Groen gaf schepen Koen Kennis in Gazet van Antwerpen en op ATV aan dat er aanpassingen aan het plein zullen volgen, waaronder het deels bijleggen van een fietspad en het verwijderen van een aantal verkeerslichten.

Schepen Koen Kennis zegt dat deze plannen met de Fietsersbond Antwerpen zijn besproken. Daarmee wordt gesuggereerd dat de Fietsersbond zich akkoord heeft verklaard met de uitgevoerde plannen. Dat laatste stemt niet meteen overeen met de werkelijkheid. 

De Fietsersbond heeft inderdaad zijn mening gegeven over de plannen en was daarbij geen vragende partij voor fietspaden in alle richtingen over het plein. Gemengd verkeer op pleinen is in veel gevallen de juiste keuze, omdat fietspaden die drukke voetgangers assen doorkruisen tot verkeerde verwachtingen bij fietsers en voetgangers kunnen leiden, met conflicten tot gevolg.

De Fietsersbond was het niet eens met de voorgelegde plannen en heeft er dus ook geen akkoord voor gegeven. Op het plein is het niet duidelijk hoe je moet fietsen. Op de rijlijn die voor fietsers logisch lijkt, stonden allerlei obstakels en was het niet duidelijk waar men aan de overkant van het plein het fietspad weer kon oprijden. 

Met de bezorgdheden van de Fietsersbond werd er destijds geen rekening gehouden en er is toen niets gewijzigd aan de plannen. De problemen die zich nu stellen stemmen dan ook overeen met de bezorgdheden die de Fietsersbond toen heeft geuit. We stellen met spijt vast dat onze bezorgdheden terecht waren en dat er toch geen rekening mee werd gehouden. 

Het is voor de Fietsersbond nu niet duidelijk welke aanpassingen er exact zullen gebeuren aan de Rooseveltplaats, maar hoopt dat de aanpassingen effectief oplossingen zullen zijn voor de problemen. 

Graag denkt de Fietsersbond mee over het uittekenen en inrichten van de verkeersinfrastructuur, zodat dit soort fouten kan vermeden worden. Onze tweemaandelijkse overlegmomenten met de stad kunnen daar een middel toe zijn. Laat het niet na de Fietsersbond te bevragen, wij staan steeds ter beschikking ten behoeve van de fietser, best reeds in de tekenfase maar ook daarna als er problemen opduiken.

Wij kijken uit naar verder overleg.