Een stad op kindermaat, is een stad op mensenmaat!

15/08/2022 - Algemeen

Eerbetoon aan de twee zusjes die op 24 augustus 2021 werden doodgereden in de Lange Leemstraat.

Critical Mass fietst op vrijdagavond 26 augustus langs het kruispunt in de Lange Leemstraat waar vorig jaar, op 24 augustus 2021, twee zusjes werden doodgereden die bij groen op het zebrapad een straat midden in hun woonwijkoverstaken. Dat groen meestal wel, maar soms niet echt helemaal groen is om veilig te kunnen oversteken, is volgens het Antwerpse stadsbestuur helemaal te verantwoorden, zo bleek uit de nuchtere slides tijdens een zakelijke personconferentie als antwoord op het verschrikkelijke ongeval. Vandaag, een jaar later is er nog steeds niets veranderd aan de gevaarlijke situatie. Dat er midden in woonwijken zoals in Klein Antwerpen uberhaupt nog verkeerslichten nodig zijn, en dat de Lange Leemstraat nog steeds een straat is met een 50 km/h snelheidsregime om de illusie te creëren dat doorgaand autoverkeer daarmee vlot kan doorstromen, is niet meer van deze tijd. 
Het Pleinenplan voor Antwerpen, dat ruimtelijke planners, Maarten Vrebos en Luk Vanmaele, dit jaar hebben voorgesteld, suggereert dat door het verkeer beter en slimmer te organiseren grote kwaliteitswinsten kunnen worden gerealiseerd op gebied van mobiliteit, leefkwaliteit en verkeersveiligheid. Door doorgaand gemotoriseerd verkeer rond i.p.v. doorheen woonwijken te organiseren vinden ingewikkelde kruispunten en onveilige straten zoals in de wijk Klein Antwerpen opnieuw de rust en veiligheid die ook opgroeiende kinderen in onze stad verdienen. Antwerpenize en Fietsersbond Antwerpen dringen er bij de diverse overheden sterk op aan om dit Pleinenplan ernstig te bekijken en als inspiratie te gebruiken voor de inrichting van onze dierbare stad.
Critical Mass fietst deze maand voor verkeerslichten die bij groen altijd veilig zijn en voor een verkeersveilige en kindvriendelijke stad! In aanloop naar deze gebeurtenis maakte stadsmuzikant Stef Pisteffo dit speciale lied.
Enkele fietsers zullen vrijdagavond op het kruispunt bloemen neerleggen.

Vrijdag 26.08.2022 // 18u // Theaterplein // free
Critical mass Antwerpen
Samen fietsen voor een fietsvriendelijke en verkeersveilig stad
Ride your bike, join the party!

Critical Mass is een fenomeen in steden wereldwijd. Bij ons in Antwerpen vertrekt de Critical Mass traditioneel elke laatste vrijdag van de maand om 18u vanop het Theaterplein. Dit rijdende fietsprotest door onze prachtige stad duurt ongeveer 1 uur en is ondertussen uitgegroeid tot een warm gezins- en ontmoetingsmoment voor sinjoren en sympathisanten. Dankzij professionele politiebegeleiding fietsen deelnemers rustig en veilig over kruispunten, pleinen en door tunnels en straten, dit fietsprotest is uitermate geschikt voor fietsende kinderen.
Nodig je vrienden, collega’s en familie uit om ook mee te fietsen, voor een fietsvriendelijke en verkeersveilige stad.