Enkel Evere en Sint-Joost-ten-Node spreken zich niet uit over schoolstraten

31/01/2023 - Algemeen

In Brussel ondersteunt het gros van de gemeenten de realisatie van schoolstraten (1) op hun grondgebied. Dertien nieuwe schoolstraten (2) zijn gepland voor 2023. Brusselse middenveldorganisaties verkregen deze informatie na een rondvraag.

Eind 2022 schreven 12 organisaties (3) een gemeenschappelijk brief aan de Brusselse gemeenten met de vraag om duidelijke doelstellingen voor de aanleg van schoolstraten op korte termijn te formuleren. 17 van de 19 gemeenten gaven een antwoord. Enkelen lichtten concrete geplande projecten toe. Anderen spraken hun steun uit voor schoolstraten maar koppelden hier jammer genoeg geen duidelijke doelstellingen aan De gemeenten Evere en Sint-Joost-ten-Node kozen er helaas voor om niet op de rondvraag te reageren.

Justine Di Prima, Coordinatrice van de campagne bij Les chercheurs d’air, licht toe: “Schoolstraten beschermen onze kinderen tegen luchtvervuiling, verkeersongelukken en geluidsoverlast. We betreuren dat enkele gemeenten hier niet op inzetten. Er is nood aan meer engagement.”

De gemeenten schuiven in hun antwoorden twee obstakels naar bij het inrichten van schoolstraten: het ontbreken van de vraag vanuit de scholen en ouders, en het gebrek aan personeel om de straten af te zetten. Nochtans zijn het de gemeenten zelf die een dergelijke inrichting zouden moeten stimuleren. Het gebrek aan personeel kan tevens opgelost worden met een vaste installatie in de vorm van bijvoorbeeld een slagboom.

Justine Di Prima vult aan: “We merken dat verschillende gemeenten schoolstraten op papier wel ondersteunen maar niet tot actie overgaan. Het is nochtans niet de verantwoordelijkheid van de ouders en de scholen, maar wel van onze verkozenen om een dergelijke inrichting te organiseren en zo onze kinderen te beschermen tegen verkeersonveiligheid.”

Vandaag, op 31 januari, sluiten de scholen die een schoolvervoerplan (SVP) opstellen, hun mobiliteitsdiagnose af.  De SVP zorgen ervoor dat scholen beter de mobiliteitsuitdagingen begrijpen en helpen duurzame verplaatsingen te stimuleren. Het is de gelegenheid om gemeenten ter herinneren aan het belang van de  inrichting van schoolstraten in de strijd tegen luchtvervuiling en verkeersonveiligheid.

------

(1) Een schoolstraat is een straat met schoolingang die wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het afsluiten gebeurt minstens bij het begin en einde van de schooldag. Meer info over het belang van schoolstraten kan je hier terugvinden.

(2) Lijst met gemeenten waar er nieuwe schoolstraten gepland staan: Sint-Agatha-Berchem (École Sept Étoiles), Etterbeek (Lutgardisschool), Vorst (Sint-Augustinusschool), Molenbeek (De Knipoog, Ket en Co), Jette (Ecole des Prés Verts), Sint-Gillis (École Peter Pan), Schaarbeek (Institut Sainte-Marie Fraternité), Ukkel,  Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

(3) Les chercheurs d’air, BRAL, Clean Cities Campaign, Fietsersbond, GoodPlanet Belgium, GRACQ, Greenpeace Brussels, Heroes for Zero, johanna.be, La Ligue des familles, La ville aux enfants et Walk.