Fiets winterklaar met de kneepjes van Michaël

29/10/2021 - Algemeen

"Ik hou van een fiets waar je met plezier mee rijdt", zegt fietsenmaker Michaël Clémeur van Stroom Cycles in Molenbeek. "Dat geeft zin om te fietsen. Je kan heel wat dingen zelf doen om je fiets in orde te houden. Dan kruip je ook ‘s winters graag op de fiets." Michaël verklapt ons zijn kneepjes van het vak.

Michaël: "Ik geef mijn klanten hun fietsplezier terug door een perfect rijdende fiets af te leveren. En dat maakt me blij. Je kan gerust zonder technische kennis je fiets onderhouden en prima laten rijden. Dat doe je door de onderdelen van je fiets af te lopen."

Kijk het profiel van je remblokjes na

Michaël: "Heb je velgremmen? Kijk dan de rubber van de remblokjes na. Wanneer het profiel ervan bijna weggesleten is, zijn ze aan vervanging toe. Meestal moet je de volledige blok verwisselen, soms schuif je nieuwe rubbertjes in de behuizing."

"Bij schijfremmen check je de dikte van de remstof. Dat zijn de plaatjes die tegen de schijf gedrukt worden wanneer je remt. Vervang ze wanneer ze minder dan 0,5 mm dik zijn, anders rem je met de metalen behuizing en beschadig je de remschijven. Neem eventueel een zaklamp als je de plaatjes niet goed kan zien.’

Voel eens aan je remhendels

Michaël: "Voel ook eens aan de remhendels zelf. Is er veel weerstand wanneer je je mechanische rem indrukt? Dan zijn de kabels aan vervanging toe. Heb je hydraulische remmen en voelen de hendels slap aan? Dan moet er nieuwe remvloeistof in de buisjes of moet er lucht uit. Dat laat je best over aan een expert."

Check of je ketting vlot schakelt

Michaël: "Zand en vocht kruipen gemakkelijk tussen de schakels. Je ketting gaat dan kraken, waardoor schakelen moeilijk wordt. De oplossing? Wrijf voorzichtig de ketting schoon met een borstel en lauw water en droog grondig met een doek. Bij regen doe je dat best na elke fietstocht."

"Doe na de poetsbeurt regelmatig kettingolie op de ketting, maar niet te vaak. Het vet stapelt zich dan op waardoor er nog meer vuil blijft plakken."

Hebben de banden voldoende grip?

Michaël: "Pomp je banden in de winter niet te hard op. Zo vergroot je het contactoppervlak met de grond en heb je extra grip. Omdat de achterband het meeste gewicht draagt, zet je deze best iets harder dan de voorband."

"Voor gewone stadsfietsen ongeveer op 4 tot 5 bar. Dat kan je aflezen als je een pomp met drukmetertje hebt. Knijp anders met je vingers in de zijkant van de band: die mag maar een heel klein beetje indeuken. In de banden van een koersfiets moet er meer druk. Op de band staat aangegeven hoeveel dit mag zijn. Bij de meeste banden volstaat het om elke maand wat lucht bij te pompen."

"Ga de rubber van de banden ook eens na. Ontdek je barstjes of is het profiel bijna weggesleten? Dan heb je nieuwe banden nodig, anders rij je heel snel lek."

Maak je zichtbaar met je licht

Michaël: "Een licht is verplicht op je fiets. In de stad dient het vooral om gezien te worden. Op wegen zonder straatverlichting heb je het licht ook nodig om zelf goed te zien. Kies in dat geval voor een extra felle lamp, maar richt de straal wel naar de grond zodat je de tegenliggers niet verblindt."

Strooizout: de vijand van je fietskader

Michaël: "Strooizout is een agressief goedje. Het vreet aan je ketting en in het kader van je fiets. Wanneer er gestrooid is, kan je je fiets thuis best een sopje lauw water geven."

"Een tuinslang of hogedrukreiniger mag eventueel ook. Hou dan wel anderhalve meter afstand en richt de waterstraal altijd met de lengte van de fiets mee. Anders spuit je het vet weg uit de lagers van je fiets en gaan je wielen en trappers kraken."

Hou de batterij van je e-bike uit de kou

Michaël: "Koud weer en batterijen gaan niet samen. Als je de batterij van je e-bike in de kou laat staan, gaat die 30% sneller leeg. De meeste batterijen kan je eenvoudig loskoppelen en mee naar binnen nemen."

"Doe dit ook op je werk. Dan loop je minder risico om zonder elektrische ondersteuning weer naar huis te moeten zwoegen. Ben je de batterij toch vergeten binnen te nemen? Laat hem dan eerst op kamertemperatuur komen voordat je vertrekt of de batterij opnieuw oplaadt."

Leden van de Fietsersbond krijgen bij heel wat fietsenmakers korting

Zoek een fietsenmaker met korting in je buurt