Fietsen in tijden van corona

10/05/2020 - Algemeen

Fietsen is meer dan ooit dé manier om je te verplaatsen. Maar hoe fiets je in deze corona-periode en wat mag er en wat niet?  We zetten de laatste info en enkele tips hieronder voor jou op een rijtje.

Laatste update   19/04/2021

Wat mag, en wat mag niet?

Mag ik nog fietsen?

Ja, fietsen mag zeker. Fietsen houdt je gezond en helpt onze mobiliteit uit de knoop. Hou ook zoveel mogelijk minstens 1,5 meter afstand van andere fietsers en voetgangers. Kies als het kan rustige momenten en rustige routes. 

Mag ik me met de auto verplaatsen om ergens te gaan fietsen?

Een verplaatsing naar een startplaats mag want vrij rondreizen is toegelaten. Maar zoveel mogelijk vertrek je van thuis uit met de fiets. Dat is een pak gezonder :) 

Mag ik naar mijn werk fietsen?

De fiets is het ideale transportmiddel voor wie toch naar het werk moet, ook al is telewerken de norm. De fiets geniet de voorkeur momenteel op het openbaar vervoer gezien daar meer risico tot contact met andere mensen is. 

Wat als ik nu ga fietsen?

Hou zoveel mogelijk afstand, zowel in de lengte als in de breedte. Haal je iemand in, neem dan een ruime bocht. Vermijd drukke routes en smalle tweerichtingsfietspaden als het kan en pas je fietsgedrag aan om te voorkomen dat je dichtbij anderen komt. Kijk goed uit en neem geen onnodig risico, de medische zorg heeft het al druk genoeg. Maak je neus niet leeg op straat maar snuit je neus in een papieren zakdoek en gooi die zo snel mogelijk in een prullenbak. En, houd rekening met elkaar. In deze tijden zijn veel mensen de fiets aan het (her)ontdekken. Wees vriendelijk en hoffelijk voor elkaar, des te meer fietsplezier voor iedereen!

Wat als er te weinig plaats is?

Is het fietspad te smal, dan mag je bij het inhalen even op de rijweg (als het veilig is). 

De Fietsersbond roept momenteel extra op om meer ruimte aan fietsers en voetgangers te geven. Enkele steden zoals Brussel en Gent (en in het buitenland Berlijn en Milaan) hebben hier al concrete maatregelen voor genomen. 

Mag ik in groep fietsen?

Ja, fietsen mag je doen met maxium vier personen samen. Mits inachtneming van de social distancing van 1,5 meter. 

Ook voor amateursporters gelden deze regels.

Wat moet ik doen bij een druk verkeerslicht?

Wacht bij een verkeerslicht ruim achter elkaar in plaats van naast elkaar. Was na het fietsen goed je handen, zeker als je bijvoorbeeld knoppen van verkeersregelinstallaties hebt aangeraakt. Vaak kun je deze knoppen ook met je elleboog bedienen. Handschoenen aantrekken kan ook, maar kijk dan uit met het aanraken van je gezicht tijdens je fietsrit. Gebruik het verkeerslicht om afstand op te bouwen tussen jou en een voorligger. Wacht enkele seconden en laat je voorliggers rustig wegrijden, zodat er voldoende afstand tussen jullie zit.

Kan ik mijn fiets laten herstellen?

Ja, fietsenmakers mogen herstellingen uitvoeren. Wel moeten ze de regels voor hygiëne en social distancing respecteren en velen werken op afspraak. Contacteer jouw lokale fietshandelaar voor meer info. 

Hoe fiets je ‘corona-proof’?

Bekijk hier onze tips! 

Plan je route met de Bike to Work routeplanner

Een nieuwe (gratis) routeplanner op maat van (woon-werk) fietsers! Ideaal voor wie terug naar het werk pendelt en daarvoor de fiets wil nemen. Ontdek het hier

Oplossingen om fietsers meer ruimte te geven

Fietsberaad Vlaanderen bundelt alle documenten waaronder ook de kadernota, praktijken en nieuwsberichten over fietsverkeer en COVID-19. Ze stellen praktische oplossingen voor om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. Overheden en wegbeheerders vinden hier inspiratie voor maatregelen die genomen kunnen worden.

Verover de ruimte

Met het platform 'Verover de Ruimte’ bundelt een brede alliantie van middenveldorganisaties, (lokale) actiegroepen en academische actoren  de krachten en roepen ze op om samen de publieke ruimte kwaliteitsvol her in te richten. Lees er alles over. 

Ook de Fietsersbond maakt hier deel van uit, en heeft haar eigen actie 'meer ruimte voor fietsers!'

Veilig fietsen naar school tijdens corona

Het zijn bevreemdende coronatijden, maar 'elk nadeel heb z'n voordeel' zei Johan Cruijff ooit: we fietsen meer dan ooit tevoren! Laten we dat volhouden! Fietsen is immers gezond, goed voor het milieu, veiliger aan de schoolpoorten en vooral: plezierig!

Op vraag van minister Lydia Peeters ontwikkelde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een campagne om iedereen aan te moedigen om te blijven fietsen. Samen met hen nodigen we alle scholen uit om mee op de fietskar te springen! Op hun website vinden scholen praktisch advies en mogelijkheden tot ondersteuning.