Fietser van de dag - Daniël en Christianne

14/09/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Fietsers van de dag - Christianne Devadder en Daniël Pittomvils

Christianne Devadder (65) en Daniël Pittomvils (66) zijn voortdurend in beweging. Als landbouwers, geboren en getogen in Kumtich, hebben ze altijd hard gewerkt, en dat doen ze eigenlijk nog steeds. En als ze zich moeten verplaatsen, doen ze dat bij voorkeur met de fiets. Ze fietsen eigenlijk elke dag. Door de week is dat vooral voor kortere verplaatsingen: naar de winkel, naar de bank, naar het veld, naar het kerkhof … In het weekend maken ze graag een langere fietstocht in de omgeving, bijvoorbeeld naar Geetbets of Halen. Ze gaan ook regelmatig naar de kust, en dan verkennen ze daar de omgeving op hun tweewielers.

Daniël rijdt nog 100 % op eigen kracht, Christianne heeft een elektrische fiets omdat ze wat last heeft van haar heup. Ze rijden bij voorkeur over kleine baantjes onder het motto “liever een omweg dan een steenweg”. Dus op de Leuvenselaan – en bij uitbreiding op alle drukke steenwegen – zul je ze niet tegenkomen: “Daar komen we nooit met de fiets, dat is levensgevaarlijk!”, licht Daniël toe.

Het antwoord op de vraag waarom ze zoveel fietsen, is heel simpel: “Het is gemakkelijk en snel, en je hebt nooit parkeerproblemen”, zegt Daniël. “En het is ecologischer dan met de auto, daar doen we het ook wel voor, hè”, vult Christianne aan. Ze raden iedereen dan ook aan om (meer) te fietsen: “Je bent buiten in de natuur, al die beweging is goed voor je conditie én voor de lijn, en het is – net als wandelen – nog ontspannend ook”.