Fietser van de week - Ivan Bruers alias de kerstman

21/12/2020 - Vlaams-Brabant - Tienen

Ho ho ho: het einde van het jaar nadert, en dus vonden we dat het tijd was voor een wel heel speciale “fietser van de week”: De Kerstman himself!

Ivan Bruers, in Tienen beter bekend als De Kerstman, is een zeer gedreven fietser. Als hij niet moet rondrijden in zijn arrenslee, dan vind je hem steevast op zijn stalen ros. Elke dag, behalve als het regent. “Fietsen is heel belangrijk voor mij. Omdat ik problemen heb met het stappen, heb ik mij een speciale fiets aangeschaft. Ik heb er zelfs twee: één gewone driewieler en een knalrode voor met de Kerst” Enfin, de belangrijkste reden dat hij twee fietsen heeft, is dat als de ene in reparatie is, hij nog een andere heeft. “Anders moet ik hem veel te lang missen en ik ben zonder fiets zeer ongelukkig.”

“Ik vind het zalig om met mijn fiets te cruisen langs de stille wegen rond Tienen. Ik fiets bijna 10.000 km per jaar – dat is het dubbele van het aantal km dat ik vroeger met de auto deed!” In de stad zul je hem niet veel tegenkomen, want daar is het hem te druk en zijn er te veel uitlaatgassen. Verder zijn er nogal wat gevaarlijke kruispunten die hij liever mijdt. Het gevaarlijkste punt vindt hij de oversteekplaats vanaf de IJzerenweg aan de Ambachtenlaan. “Maar de vernieuwde vesten met de nieuwe fietspaden vind ik wel prachtig, dat is echt een verbetering.”

Fietsen is erg belangrijk voor zijn gezondheid, het houdt zijn spieren in conditie. Op de fiets geniet hij ook enorm van de natuur en komt dan ook van alles tegen: eekhoorntjes, fazanten, hazen, roofvogels, reeën … en mensen, natuurlijk. “Dankzij het fietsen heb ik heel veel sociaal contact. En tegen iedereen die ik onderweg kruis, zeg ik luidkeels goeiemorgen of goeiendag!” 

Bedankt voor dit fijne interview, lieve sportieve Kerstman!