Fietser van de week: Sieglinde Serré

10/01/2021 - Vlaams-Brabant - Tienen

Als er iemand het opschrift “born to bike” verdient, dan is het Sieglinde Serré wel. Sieglinde (60 jaar) uit Kumtich en haar fiets vormen al vele jaren een onafscheidelijk duo.

“Ik fiets van kleins af aan. Eens ik de smaak te pakken had, heeft de fiets mij nooit meer losgelaten. Eerst naar de middelbare school. Tijdens mijn studies had ik zelfs twee fietsen, één in Tienen en één in Leuven. En tot slot als leerkracht naar school.” Sieglinde geeft informaticales aan het CVO Volt in Tienen (volwassenenonderwijs).

Ze springt dus op de fiets voor allerlei lokale verplaatsingen, ook voor boodschappen: “Ik laad met gemak een volle winkelkar op mijn stalen ros!” Na vele jaren pendelen van Kumtich naar Tienen via de drukke Leuvenselaan, kan ze nu eindelijk zorgeloos door de velden fietsen. “Het is daar heerlijk rijden; de torenvalk is er een regelmatige reisgezel en af en toe zie ik een ree wegvluchten. Dankzij de mooie natuur kom ik steevast fris en monter aan op mijn werk in Tienen.”

Ze neemt zelden de wagen om naar Tienen te gaan; met de fiets is het immers zoveel makkelijker: nooit parkeerproblemen en geen files. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn op de fiets: “Je moet als fietser natuurlijk wel uit je doppen kijken: hier en daar liggen wat stenen los (maar dat is weldra verleden tijd ☺) of zijn er verzakkingen in het wegdek. En ongeduldige automobilisten durven al eens rakelings voorbijsteken, maar met de nodige assertiviteit valt dat allemaal best mee.”

Sieglinde rijdt altijd met een gewone fiets, puur natuur. En zodra het weer het toelaat, maakt ze samen met haar echtgenoot graag een fietstocht. “We zijn geen kilometervreters: 30 tot 50 kilometer, maar tijdens onze fietsvakanties mag dat een beetje meer zijn. Het systeem van de fietsknooppunten hebben we jaren geleden in Limburg ontdekt en het bevalt ons nog steeds.”

En ze trotseert dapper de natuurelementen: “Weer of geen weer, op de fiets is het altijd genieten. Zelfs in de regen, ik draag dan natuurlijk wel speciale kledij. Enkel de combinatie van regen en wind durft me soms van de fiets houden. Maar kletsnat thuiskomen na een fietstocht in de regen en dan lekker onder de warme douche … een aanrader!”