Fietsers van de maand - Evy, Isabel en Sara

07/06/2022 - Vlaams-Brabant - Tienen

Fietsers van de maand: Evy, Isabel en Sara

Dit jaar deden er heel wat medewerkers van de stad Tienen mee aan De Fietstest van de provincie Vlaams Brabant. Zij hadden drie weken lang een elektrische fiets in bruikleen voor hun woon-werkverkeer. Aan drie van hen hebben we na afloop gevraagd wat ze ervan vonden.

Waarom deden jullie mee aan De Fietstest?

Isabel: Vroeger gebruikte ik een gewone fiets, maar door knieproblemen lukte dat niet meer. En de weg van thuis naar het werk is niet zo lang, maar wel erg gevaarlijk: er zijn geen afgescheiden fietspaden en auto’s, bussen, camions en tractors razen je voorbij. Toen mijn kinderen nog jonger waren durfde ik dat echt niet aan. Ondertussen zijn ze al veel groter (12 en 15 jaar) en wilde ik graag weer met de fiets gaan. Bovendien wilde ik al lang eens een elektrische fiets proberen, dus dit was een ideale gelegenheid.

Sara: Wij gebruiken normaal elke dag de auto voor woon-werkverkeer. Samen met mijn drie kinderen leggen we dagelijks 26 km af (heen en terug). Alleen mijn zoon van 15 jaar ging af en toe met de fiets naar school in Tienen. Omdat we allemaal graag fietsen, maar die dagelijkse afstand te groot is voor mijn jongste dochter, leek het me tof om eens een elektrische bakfiets te proberen.

Evy: Vroeger ging ik wel eens met een gewone fiets naar het werk, maar dat is toch een behoorlijke inspanning; ik woon op 16 km van Tienen. Normaal neem ik dus de wagen. Ik had nog nooit een speedpedelec geprobeerd en was wel benieuwd naar het verschil. De fiets nemen i.p.v. de auto zou toch een flinke besparing betekenen. De fietsvergoeding die je dan krijgt, is natuurlijk ook mooi meegenomen. En het verschil met de wagen? Ik deed er met de speedpedelec even lang over (ca. een halfuur aan 31 km/uur), ik had geen files en kon langs mooie, rustige wegen rijden.

Ben je van plan om ook na De Fietstest met de fiets naar het werk te komen?

Isabel: Oh ja! Ik heb zelfs op de derde dag van De Fietstest al een e-bike gekocht. We kunnen dus wel stellen dat de test voor mij meer dan geslaagd is!

Sara: Mijn oudste twee kinderen hebben de smaak te pakken en willen graag nog wel met de fiets naar school. En in de zomer zal ik zeker af en toe meerijden.

Evy: Ik zou heel graag regelmatig met de elektrische fiets of speedpedelec naar het werk komen. Ik had gehoopt een speedpedelec te kunnen leasen via het werk, want zo’n aankoop is een hele investering, maar dat is helaas nog niet mogelijk. Ik ga nu mijn oude fiets wat in orde zetten en proberen daar terug gebruik van te maken, maar ik vrees dat het mij gaat frustreren nu ik heb geproefd van het fietsen met ondersteuning. Misschien dat ik in afwachting van de fietslease toch maar op zoek ga naar een tweedehands elektrische fiets.

 

Bedankt Isabel, Sara en Evy voor jullie getuigenis en we wensen jullie nog veel fietsplezier!