Fietsersbond Brussel springt mee op de barricade voor kindvriendelijke fietsinfrastructuur tijdens De Grote Kidical Mass

09/09/2022 - Algemeen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en de Brusselse straten lopen weer vol. Zondag 11 september fietst de Grote Kidical Mass met honderden deelnemers een feestelijk rondje binnen de Vijfhoek. De Fietsersbond fietst mee en hoopt dat het mensen aan het denken zet: waarom vinden we het zo vanzelfsprekend dat we kinderen niet los laten in het verkeer, terwijl wij volwassenen dat verkeer toch echt zelf organiseren?

Zelfstandig fietsen

Fietsende kinderen zijn zelfverzekerder, onafhankelijker en gezonder dan leeftijdsgenootjes die niet fietsen. Maar een blik links en rechts op het fietspad leert ons echter dat er toch weinig kinderen (zelfstandig) door Brussel fietsen. Ouders durven hun kroost niet los te laten in de openbare ruimte, omdat deze te weinig rekening houdt met kinderen. Met de Kidical Masses, het kleine zusje van de Critical Mass fietstochten, die maandelijks vele duizenden fietsers trekt, kunnen kinderen af en toe toch even genieten van alle ruimte om te fietsen. 

Fietsplezier voorop

Fietsersbond Gracq 1081-2-3 haakte in 2021 aan bij het Kidical Mass.brussels initiatief. Geïnspireerd door Kidical Mass 1030 organiseerden ze sindsdien al meerdere keren tochtjes en kaartten zo al eens de moeilijke verbinding met Dilbeek aan. Maar de Kidical Mass 1081-2-3 is voor hen zeker ook een manier om de kinderen eens alle ruimte te geven en een heus fietsfeest te bouwen. “Als pedagoog moedig ik het gebruik van ijsjes bij dit soort initiatieven van harte aan!” aldus Maarten Coertjens van Fietsersbond Gracq Noord-West. 

Goede stappen en vooruit denken

Het aantal fietsers in de hoofdstad groeit al jaren gestaag. Er zijn ook zeker goede stappen gezet, zoals de veralgeming van de zone 30 en de invoering van de eerste circulatieplannen. Maar er blijft genoeg werk op de plank liggen om van Brussel fijn fietsbaar te maken voor de kleinsten. De Fietsersbond stelde daarom een manifest op met drie aanbevelingen voor Brusselse beleidsmakers en wegbeheerders om hier iets aan te doen. We zijn benieuwd naar het schoolrapport aan het einde van het jaar. 

Praktisch

Zondag 11 september in de Grand Hospice te 1000 Brussel

  • 14u : Workshops en animatie
  • 15u : Start Kidical Mass, de feestelijke fietsttocht volgt deze route 
  • 16u15 -17u : Aankomst met een ijsje voor ieder deelnemend kind
  • 18u : Einde