Fietsersbond, GRACQ en TRAXIO vragen heropening fietsenwinkels

21/04/2020 - Algemeen

PERSBERICHT
Fietsersbond, GRACQ en TRAXIO vragen heropening fietsenwinkels

Terwijl de doe-het-zelf zaken en de tuincentra dit weekend hun deuren mochten heropenen, vragen TRAXIO, GRACQ en Fietsersbond dat ook de fietsenwinkels kunnen genieten van deze versoepeling van de lockdown maatregelen. Een maatregel die zowel tijdens de crisisperiode voordelig kan zijn alsook kan anticiperen op het einde van de maatregelen.


De COVID-19-crisis en de daaruit voortvloeiende gezondheidsregels hebben onze gewoonten en ook onze mobiliteitsgewoonten grondig veranderd. In deze periode waarin het gebruik van het openbaar vervoer minder voor de hand ligt en ook het autoverkeer afneemt (blijkt duidelijk uit de metingen van Telraam), stappen veel mensen (weer) op de fiets voor hun essentiële verplaatsingen. Fietsen is ook een ideale vorm van lichaamsbeweging die goed is voor zowel voor het fysieke als het mentale welzijn. Hoewel de overheid bepaalde bedrijven toestemming heeft gegeven om hun deuren te heropenen om de huidige maatregelen draagbaarder te maken te maken, vinden de drie organisaties het bijzonder jammer dat fietsenwinkels niet in aanmerking komen voor deze versoepeling.

Bij het begin van de maatregelen waren TRAXIO, GRACQ en Fietsersbond verheugd over het feit dat de fietsenwinkels ook dringende herstellingen konden uitvoeren voor fietsers. Een maatregel die, zoals TRAXIO opmerkt, de sector niet zal behoeden voor zware financiële gevolgen. Bovendien is er veel onduidelijkheid over waar fietsers wel of niet terecht kunnen voor dringende herstellingen. GRACQ en Fietsersbond zijn heel helder: "We hebben de afgelopen weken veel aanvragen ontvangen van mensen die op zoek zijn naar een fiets of een hersteller voor hun fietsen. Nochtans is veilig rijden heel belangrijk en dat kan vooral door een fiets die in goede staat is te gebruiken. Dat is net de rol van een fietshersteller. 

Wat na de lockdown?

De drie organisaties benadrukken ook de noodzaak om zich nu voor te bereiden op de post-lockdown periode. Op vlak van mobiliteit is een terugkeer naar de vorige situatie niet denkbaar of wenselijk. De fiets is meer dan ooit een manier om actieve verplaatsingen te stimuleren. Verschillende overheden nemen op dit moment al initiatieven om de fiets op specifieke plaatsen te stimuleren (meer ruimte voor de fiets in Brussel, Gent en Leuven) en zetten in op woonerven of meer fietsstraten.We roepen dan ook op om de fiets te blijven ondersteunen en er extra aandacht aan te blijven geven. 

TRAXIO, GRACQ en Fietsersbond vragen de Federale overheid daarom om fietsenwinkels te machtigen hun deuren zo snel mogelijk te heropenen, uiteraard onder strikte naleving van de strikte regels voor hygiëne en sociale afstand.