Fietsersbond in jouw buurt - augustus 2019

01/08/2019 - Algemeen

De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Hieronder vind je een greep uit de voorbije en komende acties van onze lokale afdelingen, in jouw buurt.

Terugblik

 • De Aalsterse Fietsersbond heeft opnieuw zijn beklag gedaan bij het Agentschap Wegen en Verkeer over de rotonde aan de Gentsesteenweg. De aanpassingen die er doorgevoerd zijn, zoals het opschuiven van het fietspad, maken het er nog altijd niet veilig genoeg voor de fietsers. Zolang er aan de kruising van het fietspad met de rijweg geen oogcontact mogelijk is tussen automobilist en fietsers, blijft het er volgens de Fietsersbond té gevaarlijk.
 • De Antwerpse politie controleerde en beboete deze maand speciaal op fietsers die tegen richting in rijden, maar Renaat Van Hoof  van de Fietsersbond Antwerpen vindt niet elke eenrichtingsstraat terecht en vind dat de wegbeheerder idiote, fietsonvriendelijke situaties creëert.
 • De Fietsersbond van Dendermonde is niet te vinden voor het parkeerplan dat handelsvereniging Verkèn uitdacht. Met dat plan willen ze de parkeercapaciteit verhogen. In plaats van parkeerplaatsen creëren, pleit de Fietsersbond voor meer positieve fietsmaatregelen om een hoger fietsgebruik te stimuleren. Nog meer parking is volgens hen niet de manier om lokale handelaars zuurstof te geven.
 • Wie in Lier een lekke band of ander defect heeft, kan sinds kort terecht in het stadspark. Daar kan je gebruik maken van een vaste fietspomp en basisherstelkit.
 • In Heusden-Zolder kon je deze maand een rondrit maken langs de 7 kerkdorpen (foto). Het doel was de Fietsersbond meer bekend te maken en het functioneel fietsen te promoten. Het werd een hele natte maar hele gezellige fietstocht. Zeker voor herhaling vatbaar!
 • Fietsersbond Tienen deed mee met de GoWithTheVelo-campagne. Met de actie “Vitamine D? De fiets is een goed idee!” riep de bond de stadsgenoten op om zo vaak mogelijk de fiets te nemen. Tot 31 juli konden fietsers in Tienen hun fietskilometers omzetten in vitamine-D-punten. Op zaterdag 3 augustus volgt de prijsuitreiking! Alle info vind je op hun Facebook-pagina!
 • Goed nieuws: de fietsostrade F11 die Antwerpen en Lier verbindt, is klaar tussen Deurne en Mortsel. Het gaat om een brede fietsweg van 2,8 km lang. Als de F11 volledig klaar is, zal je over een afstand van 12 km tussen de 2 steden kunnen fietsen.
 • De Fietsersbond van Begijnendijk vestigt de aandacht op de fietsostrade F-104 tussen Aarschot en Lier. Momenteel maakt deze fietssnelweg geen deel uit van de prioritaire fietssnelwegen van de provincie en dreigt dit prachtige project op de lange baan geschoven te worden.

Vooruitblik

 • Op 31 augustus moet je in Lier zijn voor hun eerste Kidical Mass, een fietstocht door de stad met zoveel mogelijk kinderen, hun ouders en andere fietsers. Op deze manier willen ze aandacht vragen voor veilige schoolomgevingen. Alle informatie vind je hier!
 • Ook in Aalst fietsen ze op 31 augustus voor kindvriendelijke fietsomgeving. Hier vind je alles over hun Kidical Mass.
 • Woon je in of in de buurt van Lier en denk je graag mee over hoe je mensen veilig op de fiets kan krijgen? Schrijf je dan in voor de 2 toekomstavonden op 9 en 10 september.
 • De Fietsersbond van Ronse houdt op 17 augustus haar jaarlijkse fietstocht. Je kan samen met hen op ontdekking gaan tussen Ronse en Geraardsbergen. Alle info vind je hier!
 • De Fietsersbond van Sint-Niklaas organiseert op zaterdag 3 augustus hun zomerse fietstocht. Het wordt een korte, ontspannende tocht langs enkele mooie realisaties én knelpunten. Afspraak om 14u aan het Sinterklaasbeeld aan het Stadhuis. 
 • In Tienen kan je op vrijdag 30 augustus op straat komen tijdens hun maandelijkse Critical Mass. Zo wil de Fietsersbond ijveren voor de rechten van de fietser en willen ze de mensen in Tienen aanmoedigen om (meer) de fiets te gebruiken. Alle praktische info vind je hier
 • Op 7 en 21 augustus moet je aan het station van Sint-Truiden zijn voor 2 zomeravondfietstochten. Meer info vind je op de Facebook-Pagina van de Sint-Truidse Fietsersbond!
 • Als je interesse hebt in wat de Fietsersbond precies doet en wil je meebouwen aan een meer fietsvriendelijke gemeente, dan kan je in Opwijk langsgaan op hun volgende open vergadering op 8 augustus. Op de Zomerhappening op 15 augustus kan je (gratis) kleine mankementen aan je fiets laten herstellen. Bovendien zal de lokale politie aanwezig zijn om fietsen te graveren. Alle info over deze events, kan je terugvinden op het Facebook-pagina!
 • Op zondag 11 augustus kan je met de Fietsersbond in Tervuren meefietsen tijdens de fietstocht Doode Bemde, een route van ongeveer 30 km langs rustige en trage wegen. Meer info vind je hier!