Fietsersbond Lier vraagt aanpassingen voor fietsveiligheid aan de Mechelsesteenweg

12/12/2017 - Antwerpen - Lier

Fietsersbond Lier stelt verschillende erg onveilige situaties vast aan het kruispunt van de R16 en Mechelsesteenweg en in de omgeving daarvan. Ruim een jaar geleden werd het kruispunt volledig heraangelegd met een autotunnel voor doorgaand verkeer op de ring. Maar voor de fietsers bevat het kruispunt ook ná deze dure heraanleg nog enkele levensgevaarlijke situaties. Op andere plaatsen werden oplossingen voor fietsers gewoon vergeten.

Enkele weken geleden vielen er in Antwerpen op korte tijd 3 fietsdoden op kruispunten waar de lichtenregeling niet conflictvrij is. Dat willen zeggen dat afslaande auto’s en fietsers/voetgangers tegelijk groen hebben.

Welnu, op het nieuw aangelegde kruispunt boven de Pallietertunnel in Lier zijn er verschillende van deze conflictsituaties terug te vinden. Daarnaast ontbreekt er ook gewoon een oversteekplaats om veilig de Oud-Strijderslaan te bereiken. Een zelfde fout werd ook voordien al gemaakt voor de oversteek naar Maaikeneveld bij de heraanleg van de bocht Hoog-Lachenen wat verderop.

Fietsersbond Lier was eerder al gestart om de verschillende probleemsituaties voor fietsers te verzamelen. We stelden dit dossier 2 weken geleden voor op de Lierse mobiliteitsraad en vroegen schepen Wollants om deze punten dringend aan te kaarten bij AWV.

Ondertussen lezen we wel herhaaldelijk in de pers dat de lichtenregeling moet aangepast worden om de autodoorstroming te verbeteren. En ook dat het kruispunt door het steeds verder toenemende autoverkeer nu al oververzadigd zou zijn. Maar over de veiligheid van de fietsers reppen AWV en schepen Wollants met geen woord.

Nochtans zou een goede en veilige fietsinfrastructuur op plekken als deze net een halt kunnen toeroepen aan de steeds grotere druk van het autoverkeer. Maar met situaties als deze overtuig je mensen niet om vaker de fiets te nemen. Een gemiste kans met een basisschool, enkele grote winkels en een uitgebreid woongebied in de onmiddellijke nabijheid van het kruispunt.

Het is niet de vraag óf er ongelukken met fietsers zullen gebeuren. Maar wel wanneer en met welke gevolgen. Een van onze leden signaleerde ons eerder dat hij daar sinds de heraanleg al minstens 2 keer hulp moest bieden na fietsongevallen.

We vragen dus dat er zo snel mogelijk aanpassingen gebeuren om de veiligheid van de fietsers te waarborgen, met onder meer een conflictvrije lichtenregeling voor fietsers. Intussen hebben we een gele waarschuwingsfiets geplaatst bij het kruispunt, omdat we hopen dat we niet moeten wachten tot er daar een ernstig fietsongeval gebeurt!

 

Bekijk ook de reportage van RTV Vandaag

Een volledige presentatie van de probleempunten: