Fietsersbond Melle doet zelf snelheidsmetingen

23/04/2015 - Oost-Vlaanderen - Melle

92 km/u waar 50 toegestaan is

Op 23 april, de dag waarop de politie haar derde ‘nationale flitsmarathon’ hield, voerde de lokale afdeling van Fietsersbond Melle zelf ook snelheidscontroles uit. Op de Gontrode Heirweg richting Gent overschreed 65% van de voertuigen de toegelaten snelheid. De topsnelheid was 92 km/u. Een bus van De Lijn reed vlotjes 66 km/u.

Politie: “Wij kunnen daar niet flitsen”

Snelheidsbeperkingen en verkeersremmers zijn pas effectief als er ook snelheidscontroles gebeuren. Zo ook in de Gontrode Heirweg, waar sinds vorig jaar een snelheidsbeperking van 50 km/u geldt. Het effect van die maatregel werd nooit geëvalueerd. Daarom stelde Fietsersbond Melle de Gemeentelijke Werkgroep Verkeer de vraag om de snelheid op de Gontrode Heirweg te controleren. Maar die vraag werd afgeketst: “Het is moeilijk om daar controles uit te voeren, men moet op de rijbaan staan om te controleren”, klonk het bij de vertegenwoordiger van de lokale politiezone. Volgens de Fietsersbond Melle houdt dat argument geen steek en getuigt het vooral van onwil.

Fietsersbond: “Dan doen wij het zelf”

De Fietsersbond Melle heeft dan maar zelf snelheidsmetingen uitgevoerd in de Gontrode Heirweg. We kozen daarvoor donderdag 22 april, de dag van de nationale flitsmarathon van de politie. Bij een eerste controle, tussen 8.30 en 9.00u reed 20% van de voertuigen meer dan 55 km/uur. Tussen 9.00 en 9.30u overschreed 65% van de voertuigen de toegelaten snelheid. Een bus van De Lijn reed vlot 66km/u. Eén auto reed 88 km/u, een andere haalde zelfs 92km/u.En dat allemaal op een dag dat er een nationale flitsmarathon aangekondigd was. Voor Fietsersbond Melle is het duidelijk: regelmatige snelheidscontroles op de Gontrode Heirweg zijn noodzakelijk om de veiligheid op deze drukke verbindingsas tussen Melle en Gent te garanderen.