Fietsersbond vraagt verkeerslicht in Brusselstraat

28/10/2021 - Antwerpen - Antwerpen

Dinsdag  26 oktober 2021 geraakte een fietser zwaargewond bij het oversteken van de tramsporen van de Brusselstraat. De Fietsersbond Antwerpen wil in de eerste plaats de fietser beterschap wensen en hoopt op een voorspoedig herstel.

Op 13 februari 2015 kwam op exact dezelfde locatie bij het kruisen van dezelfde tramsporen al een fietser om het leven. Spijtig genoeg moet de Fietsersbond Antwerpen vaststellen dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen en dat de wegbeheerders onvoldoende conclusies trekken.

Dat fietsers op die locatie voorrang moeten geven aan de tram staat vast, maar doordat de fietspaden vlak voor en na de oversteek parallel lopen met de sporen,  ziet men de tram niet goed aankomen en volstaat een momentje van onoplettendheid om een ernstig ongeval te krijgen.

Na het ongeval in 2015 adviseerde de Fietsersbond Antwerpen al om die kruising te voorzien met verkeerslichten die door de tram aangestuurd kunnen worden. Daarbij hebben de fietsers steeds groen, behalve als er een tram aankomt. Dit systeem wordt nu al gebruikt in de Cuperusstraat.  Dit zou de veiligheid aanzienlijk verbeteren, toekomstige ongevallen onwaarschijnlijk maken en toch geen negatieve invloed hebben op de doorstroming van trams, fietsers en auto’s op die locatie.

De stad en De Lijn besloten toen echter niet op dat voorstel in te gaan en beperkten zich tot het aanbrengen van het woord ‘TRAM’ op het wegdek. Iets wat volgens de Fietsersbond Antwerpen ruim onvoldoende was. De Fietsersbond Antwerpen hoopt dat men deze keer wel de noodzakelijke maatregelen neemt om het daar veilig te maken.

foto © Google Maps