Fietsstalling aan Centraal Station krijgt eerste remake

17/12/2019 - Antwerpen - Antwerpen

De Fietersbond wenst een forse verbetering van de ondergrondse fietsstalling aan het Centraal Station.

Half oktober 2019  begon de Stad Antwerpen met een opruimactie van foutgeparkeerde fietsen en andere tweewielers in de omgeving van het Centraal Station. Fietsersbond Antwerpen begrijpt dat er iets gedaan moet worden aan de wildgroei maar vroeg tegelijk een forse verbetering van de ondergrondse fietsparking zodat fietsers veilig en met comfort deze stalling kunnen gebruiken. Zo komt fietsdiefstal er erg vaak voor en is de parkeerplaats een ongure plek. De Stad Antwerpen en NMBS hebben daar nu oren naar en werken enkele maatregelen uit.

Zo komt er extra verlichting en de defecte lichten worden hersteld. Muziek moet ongewenst gedrag voorkomen. Er komt verhoogd toezicht in het weekend en ‘s nachts door de NMBS-beveiligingsmensen van Securail. Ook het Orida-team, agenten op de fiets, zullen geregeld de parking controleren. De camerabeelden worden permanent in het oog gehouden op fietsdiefstallen, beschadigingen en ongewenst gedrag. Het Outreach-team zal meer aanwezig zijn om daklozen door te verwijzen naar de hulpverlening. 

Fietsersbond Antwerpen ziet nog meer mogelijkheden. De belangrijkste ingreep is een verdere upgrade van de fietsparking (zie inspiratie uit Utrecht) door fietsers gebruik te laten maken van de in- en uitrit voor auto’.

Ook de veiligheid kan beter door de parkeerplaats alleen toegankelijk te maken voor mensen met een pasje zoals een A-kaart en door een permanente digitale en fysieke bewaking.