Geef fietsers veilig groen!

29/06/2018 - Algemeen

3 dagen, 3 dodehoekongevallen vorige week. ‘Typische dodehoekongevallen’ staat er vaak bij in de krantenartikelen.

​(dit opiniestuk verscheen op 2 juli 2018 in De Standaard

Typisch? Herkenbaar en voor­spelbaar dus. In ons land worden fietsers op een voorspelbare manier doodgereden of ernstig gewond.

Een dodehoekongeval wordt soms een ‘systeemfout’ genoemd. Een systeemfout waarbij fietsers groen licht krijgen samen met naar rechts afslaand verkeer en zo in een onveilige situatie belanden. Groen voor de fietser is op dit moment geen veilig groen. Je bent niet zeker of je wel veilig kunt doorfietsen, want er kan heel vaak nog een auto een rechtsaf slaande beweging maken. En die heeft je niet altijd gezien.

Leg dit maar eens uit aan je kinderen op de fiets: ‘ondanks alle verkeerslessen op school, weet dat groen niet altijd veilig is’. Je moet wachten totdat het groen is, dan moet je goed kijken (of inschatten) of er toch geen auto of vrachtwagen rechtsaf wil draaien. En ten slotte (nogmaals) inschatten of de chauffeur jou gezien heeft. Alles gecheckt? Dan mag je oversteken.

Deze inschatting van alle fietsers verwachten, terwijl zij groen licht hebben, is verkeerd. En daarom is het beter dat je niet direct oversteekt. En nog beter dat je achter de vrachtwagen/auto blijft wachten om over te steken. Want je zou misschien wel in de dode hoek kunnen staan.

Geef fietsers daarom veilig groen. Maak dat ze bij groen licht veilig kunnen oversteken. Haal zo die vreselijke systeemfout uit ons verkeer. Simpel toch?

De Fietsersbond roept nogmaals alle wegbeheerders, administraties en politieke verantwoordelijken op om nu een actieplan ‘veilig groen’ uit te rollen. De gevaarlijkste zwarte punten zijn al bekend. Voer de conflictvrije regeling voor fietsers in en rol het vervolgens uit naar alle kruispunten. Doe die investeringen versneld. Weeg niet langer doorstroming af ten opzichte van veiligheid voor fietsers.

Als je mensen wil verleiden om uit de auto te stappen en de fiets te nemen, meen het dan ernstig en geef hen veilig groen. Zodat er geen ‘typische dodehoekongevallen’ meer voorkomen.

Dank.

De Fietsersbond.

Wies Callens, Beleidsmedewerker