Geef jouw mening over verkeersveiligheid!

20/08/2021 - Algemeen

De federale regering organiseert een burgerbevraging. De resultaten worden meegenomen bij de opmaak van het federaal actieplan verkeersveiligheid. Tot 23 augustus kan jij je stem als fietser laten horen. In dit artikel zet de Fietsersbond alvast haar standpunten voor een fietsvriendelijk actieplan op een rij.

Hoewel we het niet eens zijn met de manier waarop bepaalde vragen en antwoorden geformuleerd zijn, vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk fietsers de enquête invullen. Zo worden ook hun noden gehoord. Laat je inspireren door onze standpunten.

Voer een rijbewijs op punten in

We zijn vragende partij voor een rijbewijs op punten. Zo kan er strenger opgetreden worden wanneer iemand steeds dezelfde regels overtreedt.

Bestraf evenredig aan het veroorzaakt gevaar

We vragen een straf die evenredig is aan het gecreëerde gevaar. Een fietser die door het rood rijdt, brengt niet hetzelfde gevaar met zich mee dan wanneer een vrachtwagenchauffeur dat doet.

Verhoog het aantal controles

De pakkans moet omhoog! Meer controles kunnen ervoor zorgen dat meer weggebruikers de wegcode respecteren. Recent kondigde minister Van Quickenborne aan dat er meer en strengere snelheidscontroles komen. We hopen dat hier blijvend op ingezet wordt. Ook op het gebruik van de gsm achter het stuur en op het niet voldoende afstand houden bij het inhalen van fietsers moet strenger gecontroleerd worden.

Verzamel kennis over ongevallen en crashes

Vandaag ontbreekt het te vaak aan degelijke kennis over de oorzaken van ongevallen en crashes. Die kennis is noodzakelijk om die oorzaken grondig aan te pakken.

Hou ook rekening met subjectief onveiligheidsgevoel

Vandaag durven veel mensen niet fietsen door de perceptie van onveiligheid. We vragen daarom om niet enkel te kijken naar de objectieve cijfers over verkeersveiligheid maar ook de subjectieve gevoelens mee te nemen in het actieplan.

Laat je stem horen!

Vul de burgerbevraging in

En laat ons ook weten wat er volgens jullie niet mag ontbreken in het actieplan via beleid@fietsersbond.be