Honing en Azijntocht Zemst

20/09/2020 - Vlaams-Brabant - Zemst

Hip hip hoera daar is er een jarig. Inderdaad de Fietsersbond Zemst mag zijn eerste kaarsje uitblazen. Dit vieren we met een "Honing- en Azijntocht". Op deze tocht doorkruisen we alle deelgemeentes van Zemst. We wijzen op de goede punten (Honing) en op de plaatsen waar fietsers heel wat comfort missen of ronduit gevaar lopen (Azijn). Aan de hand van deze tocht dienen we bij het bestuur van Zemst en het AWV een dossier in. In september nodigen we hen uit voor deze fietstocht zodat we samen kunnen genieten van de fijne fietsplekjes van Zemst en hen kunnen wijzen op de verbeteringspunten.

Zo heb je in Zemst-Bos en Zemst-Laar prachtige smalle landwegen, fijne binnenwegjes in Weerde, een heus fietsherstelpunt in Eppegem en verschillende nieuwe fietspaden over heel Zemst. Maar hier en daar zijn er toch hinderlijke paaltjes, gevaarlijke putten in het wegdek of onhandige te hoge borduren. Dit zijn de voornaamste oorzaken van de fietsongevallen zonder tegenpartij (80% van de gekwetste fietsers). Ook is er langs de N1 aan de verkeerslichten in Eppegem een fietspad dat smaller is dan een gemiddeld fietsstuur. Als Fietsersbond bestempelen we dit als een 'moordstrookje'. In verschillende drukke straten in de gemeente is er niet genoeg plaats voor de automobilisten om de nodige één meter afstand te respecteren om fietsers voorbij te steken en vragen we om hier een officiële fietsstraat in te stellen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de Honing- en Azijnpunten van deze tocht.

We nodigen ook alle Zemstenaren uit om deze tocht regelmatig te blijven doen. Hopelijk wordt na verloop van tijd dit eerste parcours een zeemzoete honingtocht waar alle Azijnpunten netjes zijn weggewerkt.

Hier kan je het overzicht van de Honing- en Azijnpunten terugvinden:
Overzicht Honing en Azijntocht zwart-wit (PDF, 465 kB)
Overzicht Honing en Azijntocht kleur (PDF, 522 kB)

Hier kan je de GPX-bestanden vinden die de routes omschrijven:
Volledige rit (34,8 km)
Lus 1 (Zemst, Zemst-Laar - 8,9 km)
Lus 2 (Weerde, Zemst, Eppegem, Elewijt - 16,7 km)
Lus 3 (Hofstade, Zemst, Weerde - 12,2 km)