NIEUW : middenmarkering op dubbelrichtingfietspaden

30/05/2020 - Antwerpen - Antwerpen

(Oeps ! Ook op sommige enkelrichtingfietspaden ...)

Mogelijk merkte u de laatste tijd de witte lijntjes op een aantal fietspaden in Antwerpen  op.
Dit initiatief van de Stad Antwerpen heeft niets te maken met social distancing in coronatijden, maar betreft een al langer geplande actie om op dubbelrichtingsfietspaden het verkeer uit de twee richtingen beter te scheiden en om duidelijker te maken dat het om een tweerichtingsfietspaden gaat.
De witte strepen zijn ‘gidslijnen’, of voorbereidingslijnen in afwachting van de definitieve markering.

De aannemer heeft echter per ongeluk  ook op een aantal eenrichtingsfietspaden gidslijnen aangebracht.  De Stad Antwerpen is zich bewust van deze fout, en bevestigde dat op die plaatsen geen definitieve belijning zal komen.  De gidslijnen zijn tijdelijk en zouden op korte termijn vanzelf moeten verdwijnen.

De Fietserbond vindt het aanbrengen van een middenlijn op brede tweerichtingsfietspaden een prima idee.  Op erg smalle tweerichtingsfietspaden, en zeker in de bochten, zijn deze lijnen echter problematisch, temeer daar de lijnen over het algemeen veel gladder zijn dan het normale wegdek.

De middenlijnen zijn louter een ondersteunende markering om fietsgedrag in goede banen te leiden en hebben geen wettelijke betekenis.  Het  is niet verboden links te rijden op fietspaden, zelf niet op een tweerichtingsfietspad, maar voldoende rechts rijden als er tegenliggers komen (op een tweerichtingsfietspad) of als er andere fietsers voor willen steken is wel verplicht, en hoffelijk bovendien.