Nieuwsbrief 2017

30/01/2017 - Antwerpen - Boechout-Vremde

Namens de afdeling Boechout-Vremde van Fietsersbond wensen wij jou en je familie van harte een gezond en veilig jaar toe! We hopen jullie ook in 2017 bij onze leden te mogen rekenen. Want met hoe meer we zijn, hoe luider onze stem weerklinkt bij onze beleidsmakers, en hoe gladder het asfalt op de fietspaden van de nabije toekomst zal zijn!

Jaarfeest Azura

Al onze leden nodigen we graag uit op ons JAARFEEST op 17 februari 2017 om 20.00 samen met onze AZURA-vrienden (Aartselaar – Edegem – Hove – Kontich – Lint – Mortsel ).  

Dit jaar gaat het feest door in de Altenakapel (Mina Telghuislaan 5, 2550 Kontich).

Wederom heeft AZURA gezorgd voor enkele boeiende voordrachten met als thema:
“Hoe grote werkgevers uit onze eigen regio het fietsen stimuleren.”:

Ellen Verlinden van Atlas Copco: Het mobiliteitsplan met de nadruk op het leasen van fietsen voor alle werknemers;
Carla Uwents van de Universiteit Antwerpen: Een overzicht van de genomen maatregelen de voorbije jaren om duurzame mobiliteit te stimuleren.
Verder presenteren de verschillende afdelingen kort hun programma voor 2017. Na dit alles kunnen we gezellig bijpraten bij een lekker hapje en een drankje. De toegang is gratis.

Traditiegetrouw blikken we kort even terug op enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar, en nemen we alvast een kijkje in het komende jaar.

Terugblik 2016

Wie herinnert zich onze 'nattebillenactie' van 2013? De gemeente heeft ons toen beloofd werk te maken van overdekte fietsen­stallingen aan de tramterminus aan Capenberg. Wij zijn dan ook verheugd (en trots op het resultaat van onze acties) dat deze er sinds kort staan! Dank je wel gemeente Boechout.

Bij infrastructuurwerken in onze gemeente blijft de Fietsersbond alert en ijvert voor fietscomfort en veiligheid.

De vernieuwde dorpskern van Vremde is een hele verbetering. De vroegere doorgangsweg tussen Dorpsschool en kerk is nu omgetoverd tot een mooi plein. Kinderen per auto afzetten blijft mogelijk, maar het laatste stukje gaat te voet. Een duidelijke verbetering voor de veiligheid van de talrijke scholiertjes die per fiets komen. Ook op voorstel van de Fietsersbond is er gezorgd voor parkeerbeugels voor fietsen.
Wie het nieuwe Sportpark Sneppenbos per fiets bezoekt kan zijn of haar tweewieler droog stallen vlak voor de ingang. Logisch vinden wij, maar desalniettemin mooi gedaan van de gemeente. De noodzakelijke verlichting in deze stalling komt er nog.
Op de Borsbeeksesteenweg is het wegdek op de fietspaden met een zgn. slemlaag effectief verbeterd. Paaltjes tussen rijweg en fietspad, in combinatie met een witte lijn, verhogen enigszins de veiligheid. Het zebrapad is verplaatst en voorzien van bi-flashlichten en de snelheidslimiet wordt verlaagd tot 50 km/u, zoals in Borsbeek. Wij willen erop wijzen dat dit alles bedoeld is als tijdelijke oplossing.

2017

Ook in 2017 zullen we niet stilzitten. Hier alvast een greep uit onze plannen:


Infrastructuurwerken in onze gemeente


De plannen van de fietsostrade Antwerpen-Lier beginnen vaste vorm te krijgen, en het belooft de moeite te worden! Reeds tegen 2020 zou deze rode loper volledig zijn uitgerold. De wil van de Provincie om met ons aan tafel te zitten bij de bespreking van de plannen bewijst dat wij als belangenvereniging ernstig genomen worden. In de huidige planning blijft er wel ruimte voor verbetering. Wij zullen het onderste uit de kan halen om veiligheid en comfort zo optimaal mogelijk te krijgen!
Eindelijk is het de beurt aan de Alexander Franckstraat om eens onderhanden genomen te worden. De belangrijkste ingreep wordt de aanleg aan beide zijden van een verhoogd fietspad van 1,5 meter breed in rood-bruine asfalt. Details zijn te vinden op https://www.boechout.be/wonen-milieu/openbare-werken/wegenwerken/wegenwerken-boechout/alexander-franckstraat-heraanleg-fietspaden.
 
Activiteiten


Een weekendje erop uit met de fiets, wat heeft een mens nog meer nodig? Op 10-11 juni gaan we op fietsweekend en dit reeds voor de 3de maal, samen met de afdeling van FB Hove. Onze eindbestemming is deze keer Scherpenheuvel. Via rustige wegen in een landelijke omgeving fietsen we een mooie tocht van een 65-tal kilometer. Wie er de vorige keren bij was, weet hoe aangenaam en ontspannend het eraan toe gaat!  Binnenkort ontvangt u hiervoor de uitnodiging met het inschrijvingsformulier.
Çois Haverals, voorzitter van de heemkundige kring van Boechout - Vremde, neemt ons op zondag 14 mei mee op 'kapellekestocht'. Als geen ander kent Çois de achtergrond, geschiedenis en geheimen achter de vele kapelletjes die onze gemeente rijk is. Mis deze kans niet ! De praktische info volgt later.
We tekenen nog eens present voor de jaarmarkt in Boechout, dit jaar op
dinsdag 3 oktober 2017. Hier willen we nieuwe leden aantrekken, maar evenzeer willen we een extra kans te creëren om met onze leden in dialoog te gaan. Tenslotte zijn jullie het kloppende hart van onze afdeling, en jullie input is voor ons zeer belangrijk!

Info en contact

Nadere informatie (alsook foto's van voorbije activiteiten) vind je op onze webpagina (www.fietsersbond.be/boechout-vremde). Volg ons zeker ook op Facebook! www.facebook.com/fietsersbondboechoutvremde

Wil je graag zelf actief meedenken en meewerken aan het fietsbeleid in onze gemeente? Of heb je gewoon een vraag of opmerking? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Jan Bosselaers, Hovesesteenweg 58, 03/289.55.13 of fietsersbond.boechoutvremde@gmail.com.