Nieuwsbrief 2019

07/02/2019 - Antwerpen - Boechout-Vremde

NIEUWSBRIEF 2019

Namens de afdeling Boechout-Vremde van Fietsersbond wensen wij jou en je familie van harte een gezond en veilig jaar toe!  We hopen jullie ook in 2019 bij onze leden te mogen rekenen. Want met hoe meer we zijn, hoe luider onze stem weerklinkt bij onze beleidsmakers.  Ook met de nakende federale verkiezingen willen we die stem laten horen!

Jaarfeest AZURA, dit jaar te Lint

Al onze leden nodigen we graag uit op ons JAARFEEST op 8 februari 2018 om 19.30 uur, samen met onze AZURA-vrienden (Aartselaar – Borsbeek - Edegem – Hove – Kontich – Lint – Mortsel ).  
Dit jaar gaat het feest door te Lint in De Witte Merel, Congreszaal, Liersesteenweg 25.  AZURA zorgt weer voor een boeiende spreker: Wouter Verhaert met een verhaal dat alle ouders met jonge kinderen (en jonge grootouders met klein-kinderen) onder onze leden zal aanspreken : “Kindvriendelijke publieke ruimte en mobiliteit”

Terugblik 2018

Traditiegetrouw blikken we kort even terug op enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar, en nemen we een kijkje in het komende jaar.

Bij infrastructuurwerken in onze gemeente blijft de Fietsersbond alert en ijvert voor fietscomfort en veiligheid.

 • Fietsrapport 2018 : in de aanloop naar de verkiezingen hebben we in de AZURA-gemeenten, voor de tweede keer een fietsrapport opgesteld. We namen het beleidsplan van de gemeente onder de loep. We evalueerden het comfort van onze fietspaden en onderzochten de fietsstallingen o.a. naar capaciteit en veiligheid.  Het fietsrapport werd aan de pers voorgesteld in de maand mei. Van de AZURA-gemeenten had Boechout de beste scores. In onze gemeente stelden we het aan de beleidsmakers voor op de  gemeenteraad van juni 2018. Er werd aandachtig geluisterd en achteraf werden er een hoop vragen gesteld.  Meer info kan je vinden op www.fietsrapport.be
 • Kapellekestocht  : In oktober nam Cois Haverals (Heemkundige kring) ons mee langs de kapelletjes (en meer) in Boechout.  Het was een interessante en gezellige tocht.  
 • Het straatje achter de kerk (Sint Bavoplein) is de eerste FIETSSTRAAT in Boechout - Vremde.
 • Verschillende straten in het centrum van Boechout en Vremde werden in 2018 ZONE 30. Dit past volledig binnen ons 30-50-70 principe waarbij de maximum snelheid gerelateerd is aan het type fietspad. Straten zonder fietspad met gemengd verkeer zijn enkel veilig voor de fietser als de maximum snelheid beperkt wordt tot 30 km/u. We blijven ijveren dat in de toekomst nog meerdere straten in woongebied zone 30 worden. Voor de belangrijke verbindingswegen waar de maximum snelheid hoger is, ijveren we voor fietspaden.
 • Fietsersbond Boechout-Vremde ijverde reeds lang voor een 'Knip' (paaltjes) in de appelkantstraat zodat auto's hier niet meer door kunnen richting Hove.  Dit leidde tot gevaarlijke situaties voor fietsers die deze route veel gebruiken.  Wij zijn blij dat de gemeente Boechout-Vremde in overleg met Hove deze beslissing genomen heeft.

Vooruitblik 2019

Infrastructuurwerken in onze gemeente

 • Dit jaar komt eindelijk de heraanleg van het  Sint-Bavoplein, het Jef Van Hoofplein en omgeving aan de beurt. Fietsers en voetgangers komen er dikwijls in conflict met auto’s. Dat leidt dagelijks tot gevaarlijke situaties, zeker voor de kinderen van de basisscholen. Via de mobiliteitsraad hebben we geijverd voor de belangen van de fietsers.
 • De provincie werkt ook dit jaar de bouw van de fiets-o-strade richting Antwerpen af.   Hopelijk kunnen we er snel met z'n allen gebruik van maken.

Activiteiten

 • De Nationale Applausdag voor fietsers viert zijn zesde verjaardag! Tijdens de ochtendspits op donderdag 21 maart (van 7.30 tot 8.30 uur)  trakteren de Fietsersbond, GRACQ en Bike to Work fietsers over heel het land op een hartverwarmend applaus. Wij staan weer op ons vertrouwde plekje aan het Sfinkscafé voor de overweg. Enthousiaste fietsers die mee willen komen applaudisseren zijn welkom!
 • Fietsweekend naar Essen op zaterdag 18 en zondag 19 mei. Voor de vierde keer slaan FB Hove en FB Boechout de handen in elkaar voor een fantastisch fietsweekend.  We fietsen naar Essen, gelegen in de Noorderkempen, waar we verblijven in het Natuurvriendenhuis 'De nieuwe Berk' in Essen.
 • Stadswandeling in Antwerpen. Op 13 oktober fietsen we naar Antwerpen waar Patrick Deleu ons rondleidt te Antwerpen.  Zij die dachten Antwerpen te kennen, zouden wel eens aangenaam verrast kunnen worden.  Meer informatie volgt later nog.
 • Tot slot willen we jullie ook nog wijzen op een intiatief van de gemeente  : ‘Toekomst-tafels’ waarbij burgers en bestuur met elkaar in gesprek gaan over een aantal grote speerpunten uit de ontwerpbeleidsnota.   Dit gaat door in het Sneppenbos van 19u30 tot 22u30 op 18 maart.  Meer info en inschrijving op de site https://www.boechout.be/toekomsttafels.

Meer info

Nadere informatie (alsook foto's van voorbije activiteiten) vind je op onze webpagina (www.fietsersbond.be/boechout-vremde). Volg ons zeker ook op Facebook! www.facebook.com/fietsersbondboechoutvremde

Wil je graag zelf actief meedenken en meewerken aan het fietsbeleid in onze gemeente? Of heb je gewoon een vraag of opmerking? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Jan Bosselaers, Hovesesteenweg 58, 03/289.55.13 of fietsersbond.boechoutvremde@gmail.com.