Open brief werken Aquafin Geneinde

26/07/2020 - Antwerpen - Westerlo

Waarom een open brief?

In de Westel Info van juli/augustus vernemen we dat door werken van Aquafin, Geneinde, de verbindingsweg tussen Voortkapel en Tongerlo volledig wordt afgesloten.
Voor fietsersbond Westerlo is het onaanvaardbaar dat deze verkeerssituatie enkel vanuit het standpunt van de auto wordt belicht.
Dit kunnen we niet naast ons neerleggen en dwingt ons tot een open brief aan het bestuur die vandaag werd verstuurd:

Open brief werken Aquafin Geneinde

Beste Burgemeester, Schepenen, Gemeenteraadsleden,

Op 7 september zal Aquafin starten met rioleringswerken onder het kruispunt Geneinde-Jagersweg. Westel Info vermeldt enkel een omleiding voor auto's maar geen info voor fietsers of wandelaars. Aquafin heeft ons bevestigd dat er geen doorgang zal voorzien worden voor fietsers of wandelaars en dat hiervoor ook een omleiding moet voorzien worden.

Voor de fietsomleiding zijn er twee mogelijkheden: Oevelsedreef, Torendreef en Hogekant/Zwarte Heide of Overwijs en Gooreinde/Vijfhuizenstraat afhankelijk van de eindbestemming van de fietser. Zeer veel leerlingen van de middelbare scholen in Westerlo zullen deze routes elke dag tijdens de spits volgen. Sommigen onder hen zullen dat voor het eerst doen. Dit zijn jongeren van 12 tot 18 jaar.

In het artikel in Westel info staat het volgende: "Er is een omleiding via Zoerle-Parwijs, Asberg en Westerlo. Er wordt met aandrang gevraagd om de woonwijken en de vele veldwegen in de buurt niet te gebruiken als sluipweg". Wij vrezen dat deze smeekbede in dovemansoren zal vallen en dat bijna iedereen via dezelfde route zal rijden als de omleiding voor de fietsers. Er is ook geen enkele wet die hen verbiedt om dit te doen. Er is wel een wet die oplegt dat een auto die een fietser inhaalt anderhalve meter afstand moet houden. Deze wet zal ongetwijfeld feestelijk overtreden worden want een aantal sluipwegen zijn behoorlijk smal.

Aangezien Gemeente Westerlo verkeersveiligheid hoog in het vaandel draagt (zie bijvoorbeeld het project "verkeersveilige gemeente" samen met VSV en de Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK)) vragen wij om ten minste tijdens deze werkzaamheden de Torendreef ter hoogte van de verkeersremmer en de Jagersweg tussen Overwijs en Gooreinde te onderbreken voor alle gemotoriseerd verkeer. Dit kan door middel van een paar simpele betonblokken te plaatsen, zie bijgevoegd kaartje. De omleiding voor auto's is rood gekleurd, die voor de fietsers blauw. Rode markers duiden de wegversperringen aan, de blauwe marker de werken.

Dit zou voor onze kinderen (en bijgevolg iedereen) een veilige fietsroute creëren.

We dringen aan op een snel antwoord van het College van Burgemeester en Schepenen gezien de precaire situatie.

Met vriendelijke groeten,
Fietsersbond Westerlo