Persbericht: Fietsersbond Ieper nam vliegende start

03/07/2017 - West-Vlaanderen - Ieper

Perstekst

Geachte persmedewerker

Vanuit de vaststelling dat er in Ieper geen enkele organisatie op een structurele manier de stem van de zwakke weggebruikers uit de Kattenstad vertegenwoordigde, ging eind 2016 de Ieperse Fietsersbond, onder impuls van Johan Vanhaverbeke en Filip Boury, opnieuw van start.

Ondertussen zijn we een half jaar verder en heeft de Fietsersbond Ieper niet stilgezeten. Voorzitter Johan Vanhaverbeke:

“Er was veel enthousiasme bij de opstart. Veel mensen waren bereid mee te werken en zo hebben we verschillende werkgroepen opgericht. Er is de werkgroep ‘studie’, die adviezen formuleert op beleidsplannen. Daarnaast is er de werkgroep ‘kansen’, die de pijnpunten voor fietsers in Ieper oplijst en ze omzet in kansen om van Ieper de beste fietsstad te maken. En we hebben ook ‘helpende handen’ die meewerken bij acties.”

Studie en kansen

De werkgroepen studie en kansen hebben niet stilgezeten. Filip Boury, secretaris:

“We hebben een 30-tal ‘kansen tot verbetering’ opgelijst. Gedocumenteerd met foto’s en voorstellen van alternatieven zijn we in overleg met de mobiliteitsambtenaar gegaan. Het was een positief gesprek. We volgen uiteraard op wat hier verder mee gebeurt. Ook over de heraanleg van De Leet, het fietspad rond Zillebekevijver en enkele vreemde kronkels in de nieuwe fietspaden van de Poperingseweg en de Masscheleinlaan hebben we ons laten horen. We volgen ook vorming en gaan goede voorbeelden bekijken. Zo hebben we deelgenomen aan het internationale ‘Séminaire au vélo’ in St. Omer en willen we dit najaar een bezoek brengen aan de Nederlandse stad Goes.”

Vandaag bereiden ze een nieuw advies voor. Filip Boury:

“Het stadsbestuur staat open voor inspraak en overleg, mits goede argumenten uiteraard, en wil van Ieper ook een vlotte, veilige en comfortabele fietsstad maken. We willen dan ook constructief mee nadenken. Vanavond (3 juli) gaan we in de binnenstad het ‘steegjesplan’ – een netwerk van straten waarlangs je in te toekomst als fietser overal comfortabel en veilig door de stad zal kunnen laveren – verkennen. Met onze bevindingen geven we dan een insteek aan dit plan.”

Acties en open bijeenkomsten

Fietsersbond Ieper laat ook bij het brede publiek regelmatig van zich horen. Johan Vanhaverbeke:

“Vier keer per jaar organiseren we een open vergadering waarin we het hebben over één of meerdere aspecten van het fietsbeleid. Op 21 maart hebben we in Ieper samen de Gezinsbond de applausdag voor fietsers georganiseerd en tijdens autovrije zondag (17/9) zullen we ook in het straatbeeld te zien zijn. Op middellange termijn willen we samen met de stad een hoffelijkheidscampagne opzetten, omdat sommige verkeersproblemen zonder wederzijds begrip en respect niet opgelost zullen worden.
We hopen alvast dat de inspanningen en het enthousiasme van onze vele vrijwillige medewerkers mee zullen leiden tot een Ieper dat op vlak van fietsbeleid als voorbeeld voor andere steden zal kunnen dienen.” 

Trein is vertrokken

De Ieperse Fietsersbondtrein is duidelijk vertrokken!
Contacteer de Ieperse Fietserbond via fietsersbond.ieper@gmail.com – www.fietsersbond.be/ieper