Stijgende agressie tegen fietsers.

09/09/2020 - Algemeen

Wie de persartikelen gisteren en vandaag zag, weet waarover het gaat (zie o.a. de artikels op VRT en De Standaard). In Brussel zijn de laatste dagen enkele frappante gevallen van agressie tegen fietsers aan het licht gekomen.
We weten dat dit niet enkel een Brussels fenomeen is. Overal in steden waar men de ruimte probeert te herverdelen en de fietsers en ook voetgangers meer ruimte wil geven, duikt het fenomeen op.

Die herverdeling is nochtans broodnodig: geef de ruimte terug aan de bewoners en actieve weggebruikers, zo zorg je  voor meer veiligheid, meer comfort, meer fietsplezier.
 
Dat wekt echter frustraties op bij een deel van de automobilisten. Frustraties die leiden tot agressief gedrag tegenover fietsers.
Dat betreuren we ten zeerste. Zeker online groepen op social media die hier harde boodschappen rond verspreiden (‘Een goede fietser is een dode fietser’) creëren een gevaarlijke sfeer.

Word je zelf als fietser hiermee geconfronteerd? Doe dan zeker aangifte bij de politie, want dit mag niet escaleren.
Met onze fietsvriendelijk campagne willen we net inzetten op meer onderling respect en hoffelijk gedrag. Draag onze boodschap zeker mee uit! 

En aan alle lokale besturen die inzetten op de fiets: doe vooral zo verder, we blijven jullie, ondanks deze opstoot van agressie, heel hard steunen om naar een echt fietsvriendelijke klimaat te evolueren.