Telramen in gebruik: het effect van wegmarkeringen

07/08/2022 - Vlaams-Brabant - Halle

Dankzij ons en het stadsbestuur, hangt Halle vol Telramen! Dat zijn minicomputers die automatisch detecteren hoeveel voetgangers, fietsers en auto’s er passeren. Je kan van elk van deze Telramen zelf de data zien. In de Pastoor Bernaertsstraat hangt er eentje. Daarmee kunnen we het effect van wegmarkeringen bestuderen.

Ten tijde van Ademruimte voor Sint-Rochus werden in de Pastoor Bernaertsstraat fietssuggestiestroken aangebracht. In april 2021 werd de straat volledig heraangelegd. Het duurde echter tot augustus eer de schilderwerken in de straat werden uitgevoerd. Dat geeft ons de kans om te kijken of “het likje verf” waar soms smalend over gedaan wordt echt een impact heeft op het rijgedrag.

Hiertoe vergelijken we een periode voor de werken, de eerste maanden na de werken, en vervolgens een periode waarin de verf terug aangebracht was.

Er is geen erg groot verschil, maar het is wel duidelijk dat er sneller gereden werd in de periode zonder markeringen. In tijden mét wegmarkering reed zowat 31% te snel, zonder wegmarkeringen is dat ruim 34%. Verf werkt dus - een beetje!

Bron afbeelding: Mapillary