Terugblik november 2019

03/12/2019 - Algemeen

Terugblik november 2019

De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Hieronder vind je een greep uit de voorbije en komende acties van onze lokale afdelingen, in jouw buurt.

 • Deze maand zagen twee nieuwe afdelingen het levenslicht, namelijk Kortenberg en Lommel. Succes!
 • Fietsersbond Zottegem reageert bezorgd op het nieuws dat het stadsbestuur van Zottegem de intentie heeft om de tijdelijke verkeerssituatie in Godveerdegem te behouden. “Deze verkeerssituatie is daar erg onveilig voor fietsers”, trekt de Fietsersbond aan de alarmbel.
 • Het dossier van HLN Leuven over 44 % meer fietsers in de stad en de problemen dat die evolutie met zich meebrengt, maakt heel wat reacties los. In een laatste deel laten we de Fietsersbond Leuven aan het woord. “We zijn zeker niet blind voor de uitdagingen. Gestalde fietsen die voetgangers de doorgang versperren en weesfietsen die maandenlang in een rek blijven staan zijn niet ok”
 • De Fietsersbond Brakel reageert op de plaatsing van twee paaltjes op het Mijnwerkerspad ter hoogte van de Kasteeldreef. Ook mobiliteitsschepen Sabine Hoeckman (Open Vld) is verbouwereerd. “Ik heb die paaltjes niet laten plaatsen en wil òòk dat ze weer verdwijnen”, zegt ze.
 • De Fietsersbond Zwalm vraagt aan de gemeente om een globaal plan op te stellen m.b.t. afschaffing van de overwegen en dit met nauwe betrokkenheid van het middenveld in Zwalm. Voor meer info, zie het nieuwsbericht dat verschenen is in Nuus of het artikel in Het Laatste Nieuws. Het standpunt van Fietsersbond Zwalm lees je op hun Facebookpagina.
 • Met honderden kaarsjes als straatverlichting voerde Fietsersbond Arendonk actie en wil hiermee aandacht vragen voor het ontbreken van enige verlichting of reflecterende belijning van de wegrand. Zie ook hun Facebookpagina.
 • De Fietsersbonden van Zemst en Mechelen hebben een opvallende actie gehouden aan het kruispunt van de Brusselsesteenweg en de Kruisbaan. “Hou minimum 1,5 meter afstand van fietsers!”,maakten ze de automobilisten duidelijk door middel van borden.
 • Als lokale Fietsersbondafdeling brengen ze in Lier graag fietsers bij elkaar. En hoe kunnen ze dat beter doen dan op de fiets? Fiets jij elke tweede vrijdag van de maand mee? Alle info en data  kan je hier terugvinden. Iedereen Welkom!
 • In het kader van de besprekingen binnen het bestuurscollege en gemeenteraad over het meerjarenbeleid en meerjarenbegroting heeft de Fietsersbond Affligem een dringende oproep overgemaakt aan de beleidsmakers. De Fietsersbond greep de gelegenheid bovendien aan om met een aanbiedingsbrief een 20 tal suggesties te doen om de infrastructuur voor fietsers in Affligem te verbeteren.
 • Zaterdag 16 november gingen de Algemene Vergadering en enkele ledenactiviteiten door in Aalst
 • Infrabel voert werken uit aan het spoorwegviaduct op het Tramplein. Op de werfzone zijn langs weerskanten van de tramsporen containers geplaatst. En die belemmeren het zicht voor fietsers die aan de Cogels Osylei de sporen willen kruisen. “Een gevaarlijke situatie”, zegt Renaat Van Hoof van de Fietsersbond Antwerpen.
 • De Ieperse Fietsersbond dient een bezwaarschrift in tegen de nieuwe plannen voor De Leet. Er ontbreekt een bredere mobiliteitsvisie, klinkt het. 
 • De Fietsersbonden van Temse en Hamme-Waasmunster hebben zaterdag 2 november actie gevoerd. Beide Fietsersbonden vragen een fietspad richting Mirabrug. De rijbaan is heraangelegd zonder fietsvoorzieningen, maar fietsers zullen wel op de nieuwe ringdijk mogen rijden. 
 • Fietsersbond Ieper vindt de locatie nieuwe scholencampus niet zo geschikt. Volgens de bond verdwijnt zo leven uit de stad. Wie er graag het volledige advies van Fietsersbond Ieper op naleest, kan dit via deze link.
 • De werken aan het kruispunt van de N41 en de Denstraat in Dendermonde veroorzaken verkeerschaos. Automobilisten moeten kilometers omrijden of tot anderhalf uur aanschuiven. Een bord beveelt de route aan als perfecte sluipweg. De Fietsersbond wil dat er snel een oplossing komt.
 • Het gemeentebestuur van Zemst wil met een fietsbeloningssysteem inwoners vaker op de fiets krijgen. De scholen mogen het project uitproberen. De nieuwe afdeling van de Fietsersbond Zemst werd pas vorige maand opgericht, maar is alvast enthousiast.


Ook volgende maand hebben de afdelingen heel wat in petto. Hierbij een greep uit het aanbod.​

 • Op 10 december start een nieuwe afdeling Fietsersbond Diest. Op deze opstartbijeenkomst kom je te weten hoe een afdeling van de Fietsersbond werkt en wat het allemaal inhoudt. Dit is een eerste, aftastende en vrijblijvende bijeenkomst: je kan Fietsersbond Diest helpen opstarten met een klein of groot engagement, of gewoon eens komen luisteren als sympathisant. 
 • Op vrijdag 13 december om 19u30 afspraak aan het stadhuis op de Grote Markt te Lier voor ongeveer een uurtje “Bike Ride”, een fietstocht van ongeveer 15km door Lier.
 • Zondag 15 december gaat de boekvoorstelling door “Een korte inleiding tot Fietsurbanisme”, een samenwerking van Fietsersbond Antwerpen en Antwerpenize. Meer info vind je hier.
 • Vrijdag 27 december organiseert Fietsersbond Sint-Truiden om 18 uur - Critical Mass - Lichtjeseditie. Iedereen welkom!

Wil je zelf graag het verschil maken in jouw buurt? Wil je graag meewerken met een groot of klein engagement? Ontdek wat jij kan doen op fietsersbond.be/injebuurt.