WOON-WERK CONTEST: WIE IS HET SNELST IN BRUSSEL? De fiets wint overtuigend.

15/11/2017 - Algemeen

Op donderdag 12 oktober deden vijf teams van de Fietsersbond vanuit een Brusselse randgemeente de test. Vertrekplaatsen waren Asse, Overijse, Grimbergen, Strombeek en Tervuren. Overal vertrok een fietser, een automobilist en openbaar vervoer reiziger op hetzelfde moment vanaf dezelfde locatie naar de gemeenschappelijke Brusselse eindbestemming: de Brusselse Beurs.

De resultaten: de fiets kwam vanuit alle vertreklocaties als eerste aan. De voorsprong op openbaar vervoer varieert van 10 minuten tot een half uur. De voorsprong op de auto varieert van 20 minuten tot 45 minuten. De fietsers waren dagelijkse fietsers zonder specifieke training. Klik hier voor het kaartje met de volledige uitslag.

Dat de fiets als snelste vervoermiddel naar voor kwam, hoeft niet meer te verbazen. Voor korte (tot 5 km) maar ook voor middellange afstand (tot 15 km) blijft de fiets het meest effectieve vervoermiddel.

Effectief? De fiets is niet alleen sneller maar ook en vooral betrouwbaarder dan andere verplaatsingsmiddelen. Het openbaar vervoer heeft vaak last van vertragingen tijdens de spitsuren. En ook het autoverkeer loopt tijdens de spits vast bij het minste probleem. De fietser heeft hier weinig last van en kan vaak rond de problemen fietsen. De fiets is daarmee veruit het meest robuuste vervoersmiddel.

Ondanks de kortere reistijden, zou het voor de fietser nog veel beter kunnen. Op dit ogenblik beschikken we helaas nog niet over een robuust netwerk in en rond Brussel. Binnen Brussel zijn er meer en meer investeringen in infrastructuur, al is er nog een lange weg te gaan. Het aantal fietsers binnen de stad stijgt dan ook stelselmatig. We stellen echter vast dat het aantal fietsende pendelaars veel trager stijgt. De kwaliteit van fietsverbindingen van en naar Brussel zijn dan ook zeer wisselvallig.

We roepen de Vlaamse en Brussels overheid dan ook op om werk te maken van het Fiets-GEN, het hoogwaardige fietsnetwerk naar en rond Brussel. Dat netwerk is absoluut noodzakelijk om mensen uit de Rand op de fiets te krijgen. Ook de federale overheid kan zijn steentje bijdragen. Via het investeringsfonds Beliris kunnen de nodige budgetten vrijgemaakt worden om dit netwerk te realiseren op Brussels grondgebied.

“De fiets is vandaag al het meest effectieve verplaatsingsmiddel in en rond Brussel. Om nog meer mensen op de fiets te krijgen zijn echter duidelijke keuzes en extra middelen nodig. Investeringen in het Fiets-GEN zijn noodzakelijk. De verschillende overheden moeten dan ook samen investeren om van het Fiets-GEN een succes te maken.” besluit Roel de Cleen van de Fietsersbond.