Zwarte donderdag voor fietsers

29/10/2021 - Algemeen

Donderdag 28 oktober waren er vier zware fietsongevallen op één en dezelfde dag. Gevolg: twee doden en twee slachtoffers in erg kritieke toestand. We krijgen een bittere cocktail van alles wat mogelijk fout kan lopen voorgeschoteld. Het is een harde klap voor alle fietsers in Vlaanderen en Brussel en vooral een zware klap voor alle betrokken familieleden en vrienden. We lijken steeds verder weg van de 'Vision Zero' waar we naartoe willen: Geen doden meer in het verkeer.

Er is te weinig ruimte voor fietsers in Vlaanderen en Brussel. Ondanks de vele inspanningen blijven fietsers veroordeeld tot een restruimte om zich in te verplaatsen. En die kleine ruimte moeten we delen met een steeds groter aantal fietsers. Ik hoorde een reactie van een man die fietsende kinderen begeleidt naar school. De fietsgroep passeert bijna dagelijks langs de plaats waar een van de ongevallen zich heeft voorgedaan. Hij overweegt nu om het project stop te zetten omdat ze zich er niet meer veilig voelen. Daarom overwegen ze om opnieuw de auto te nemen in plaats van te fietsen. Dat verhaal greep me naar de keel. 

Fietsen zou vanzelfsprekend moeten zijn. Fietsen draagt bij aan een gezonde levensstijl, maakt je hoofd vrij en doet je genieten. Fietsen helpt mee de switch te maken die nodig is in om ons klimaat te redden. Jammer genoeg is dat nog niet mogelijk.

Als woordvoerder van de Fietsersbond vraag ik heel helder en duidelijk om snel werk te maken van meer onderzoek naar fietsongevallen. En van een grondige evaluatie van nieuwe verkeersinfrastructuur om gevaarlijke punten weg te werken. We willen een duidelijke en 'leesbare' weg voor alle weggebruikers.

Steun je onze vraag ook? Teken dan hier onze petitie.
We nemen het de komende dagen en weken verder op met alle verantwoordelijken.

Blijf fietsen, blijf elkaar steunen en laat ons samen een duidelijk signaal geven dat meer ruimte voor fietsers echt nodig is. Niet morgen, maar nu!

 

Wies Callens

Fietsbeleidsmedewerker en woordvoerder van de Fietsersbond.

*Foto van Fietsfront Hasselt