Verlichtingsactie

In 2020 komt er eindelijk een verlichtingsactie van de Fietsersbond, dankzij een samenwerking met AXA!

We maken al te graag een tegenhanger van de fluo-en-hesjes campagnes die rond die periode volop gevoerd worden. Want wat zorgt écht voor (fiets-) verkeersveiligheid? Een goed fietslicht. Dat wordt ook onze boodschap. Want fietsers moeten, net als auto’s,  zichtbaar zijn in het verkeer. Niets maakt zo zichtbaar als een goed licht. Fietsers zijn dan ook verplicht om vanaf valavond reglementaire fietslichten op hun fiets te hebben. 

Bij het korter worden van de dagen in oktober, merken vele fietsers dat hun lichtjes van vorig jaar zoek zijn, dat de batterij leeg is of dat de kinderen nu plots ook fietsen en lichtjes nodig hebben. Dan brengt de actie van de Fietsersbond fietsverlichting!

Hoe ziet de actie eruit? 

 • Uitdeelactie op fietspaden & kruispunten: Vanaf de intrede van het winteruur (maandag 26 oktober) delen vrijwilligers van de Fietsersbond fietslichtjes uit aan fietsers op een 70-tal strategische plekken in het donker -dus voor en na zonsop- en ondergang (06u30-07u45, 17u30-18u30). 
 • De actie loopt vanaf het winteruur (26 oktober) tot een week na de herfstvakantie (10 november). De uitdeelteams -vrijwilligers van de Fietsersbond-  bepalen wanneer zelf het beste moment en de plaats voor de actie.
 • De vrijwilligers van de Fietsersbond staan op kruispunten en spotten fietsers zonder licht. Zij gaan een gesprek aan over fietsveiligheid, monteren de lichtset op de fiets, en geven een flyer mee met preventietips rond fietsverlichting.

Wil je met jouw afdeling (met een team van 2-5 mensen)

 • tussen 26 oktober en 10 november 2020
 • bij ochtendschemering of valavond
 • in de buurt van een middelbare school
 • fietslichten uitdelen & monteren aan fietsers zonder licht,
 • en een attentie en flyer geven aan fietsers met licht?

Laat het weten aan Fenna per mail!

Er komt ook een module met een kaart online waar alle data en locaties zullen op vermeld staan. Als die klaar krijg je een mail waarin je moment en locatie kan aangeven.

Deelnemende afdelingen

 1. Antwerpen

 2. Beveren

 3. Brugge

 4. Dendermonde

 5. Diest

 6. Genk

 7. Gent

 8. Kasterlee-Lichtaart-Tielen

 9. Klein-Brabant/Vaartland

 10. Kontich

 11. Leuven

 12. Opwijk

 13. Ronse

 14. Sint Pieters Leeuw

 15. Temse

 16. Tielt

 17. Tienen

 18. Torhout