Wetteren autovrij 2016

Wanneer

Op zondag 18 september 2016 van 13u30 tot 18u.

Wat

Fietsersbond Wetteren en Natuurpunt Scheldeland nemen het initiatief om op zondag 18 september van 13u30 tot 18u00, in de gemeente Wetteren een autovrije zondag te organiseren, aansluitend op de jaarlijkse autoluwe dag voor de jeugd, die dit jaar doorgaat op vrijdag 16 september, en kaderend binnen de Week van de Mobiliteit.

 

Waarom

De Fietsersbond en Natuurpunt zijn logische partners, want zachte recreatie en natuur gaan vaak hand in hand. Met deze organisatie wil Natuurpunt Scheldeland haar werking ook opentrekken en voorstellen aan een ruim publiek. Samen met vele andere verenigingen zullen we van het Wetterse centrum een aangename plek maken, waar van alles te beleven is voor de bezoekers!

Vanuit Natuurpunt zullen we die dag aandacht schenken aan "natuur in de stad" en zullen we tips & tricks aanbieden om meer natuur in de tuin te lokken. We bieden klimaat- en kruidenwandelingen aan in het centrum, kinderen kunnen in de stadstuin knutselen, ontdekken en spelen, de bijenwerkgroep zal aanwezig zijn, en in de dekenijtuin bieden we rondleidingen aan rond het thema "natuurvriendelijke tuinen".

Wat is er te beleven

Aan de bezoekers van de autovrije zondag bieden we die namiddag een hele reeks activiteiten aan. Daarvoor hebben we al een mooi aantal andere verenigingen en organisaties aangesproken en heel wat van hen zullen ook meedoen! Uiteraard werken we ook samen met gemeentelijke diensten en raden.

Bedoeling is een veelzijdig evenement te organiseren, voor alle Wetteraars en bezoekers van buiten onze gemeente. Natuurlijk willen we hierbij het gebruik van de fiets en andere zachte recreatievormen aanmoedigen en het veelvuldig autogebruik in vraag stellen. We zullen aantonen dat een dagje zonder auto best aangenaam kan zijn. We voorzien daarom een breed scala aan activiteiten voor jong en oud, zodat we alle bezoekers een aangename en ontspannende zondagnamiddag kunnen aanbieden.

Het is onze overtuiging dat we met deze organisatie onze gemeente weer een stuk levendiger en meer leefbaar kunnen maken.

Waar

Wij starten eerder kleinschalig, om -indien de organisatie een succes wordt- in latere jaren eventueel een groter evenement te voorzien. Daarom werken we aan een autovrije zondagnamiddag, waarbij we enkele centrumstraten en -pleinen verkeersvrij willen maken. We kozen voor volgende straten: Stationsstraat, Florimond Leirensstraat, Markt, eerste deel Wegvoeringstraat (tussen Markt en Molenstraat), Kerkstraat, Zeshoekplein (met Bookmolenstraat) en Hekkerstraat (tussen Florimond Leirensstraat en Molenstraat). Ook de stadstuin en de dekenijtuin worden die dag opengesteld voor allerlei activiteiten.

Er is bewust gekozen voor een kleine zone om het doorgaand verkeer zo min mogelijk te belemmeren. We kiezen ook voor een beperkte tijdsspanne en voor een zondagnamiddag, om de handelaars in het centrum zo weinig mogelijk te hinderen.

Wie doet mee / programma

Natuurpunt Scheldeland en Fietsersbond Wetteren zijn de twee organiserende verenigingen. Zij zijn dus uiteraard ook van de partij.

De infostand van beide verenigingen vind je in de Florimond Leirensstraat, nabij de Markt. Natuurpunt biedt geleide bezoeken aan in de dekenijtuin (thema ‘diervriendelijke tuinen’ – inschrijven aan de ingang), maar ook korte ‘klimaatwandelingen’ in het centrum (inschrijven aan de infostand). Op het zeshoekplein en in de ‘stadstuin’ (ingang langs zeshoekplein) vind je Natuurpunt ook: natuur-BV Joeri Cortens laat je kennismaken met de wondere wereld van de bijen en in de tuin zijn er allerlei leuke doe-activiteiten voor kinderen!

Fietsersbond laat je kennismaken met hun werking en biedt info over de provinciale ‘fietssnelwegen’ die Wetteren binnenkort zullen verbinden met Gent, Aalst en Dendermonde. Bovendien organiseren ze korte fietstochtjes door het centrum, met aandacht voor veilige en minder veilige plekken voor de fietsers.

Maar ook tal van andere verenigingen, organisaties en gemeentelijke diensten stellen hun werking voor en promoten hun activiteiten! Zo is er de Gezinsbond, met een gezelschapsspel op maxi-formaat, de KWB met een elektrische stroomfiets én een fitheidstest,  en Oxfam met een ludieke actie rond eerlijke handel. De Wetterse boomkwekers, de Landelijke Gilde en de Volkstuintjes laten je kennis maken met hun passie voor bloemen en planten. VELT heeft een boekenstand en info over ecologisch tuinieren.

Op de Markt organiseren fietsenhandels Remory-Van Heddeghem en Dewa Sport een heuse fietsenshow, en er is ook een fietsrepaircafé én een mogelijkheid om jouw eigen fiets gratis te laten graveren. De Sint-Gertrudiskerk en het Heemkundig Museum (onder het gemeentehuis) stellen hun deuren open en je kan er interessante tentoonstellingen bezoeken. Aan de bibliotheek kan je luisteren naar vertelsels en de gemeente informeert je over autodelen (Cambio). De Ouders van Verongelukte Kinderen verduidelijken het SAVE-charter, dat ook door Wetteren werd getekend.

In de autovrije centrumstraten vind je nog veel meer! Er is een verkoop van tweedehandsfietsen, dansdemonstraties door NSX-Dance en lijndans door OKRA. De gemeentelijke kunstacademie schildert op groot doek en graffitikunstenaar Caz’n geeft demonstraties. Spel wordt aangeboden door KLJ Wetteren en Scouts Prins Boudewijn, maar ook door OKRA (initiatie kubb)!

Het geheel wordt opgeluisterd met straatanimatie en muziek. Zo krijgen we het bezoek van de volksfanfare ‘Het Houten Muziek’, de toneelgroep Vrank en Vrij én er is grime voor de kinderen.  Er worden ijsjes én pannenkoeken verkocht…

En JIJ OOK, natuurlijk!

Een evenement wordt pas een succes met een brede ondersteuning. Daarom nodigen wij ook iedereen uit om, met de fiets of te voet, massaal af te zakken naar Wetteren-centrum die zondagnamiddag! We vragen ook de handelaars in het centrum om die dag te openen indien dat lukt. Samen maken we van het centrum van Wetteren een leuke plek waar veel te beleven is!

Uiteraard voeren we ook een brede promotiecampagne, wat natuurlijk geld kost. Zo zullen we affiches en flyers laten drukken en verspreiden, komt er een promocampagne op Facebook, en gebruiken we allerlei andere kanalen om het evenement bekend te maken aan een breed publiek. Om alles te bekostigen vroegen we subsidie aan de gemeente en zoeken we naar professionele sponsoring.

Ben jij ook de organisatie van een autovrije zondag genegen? Ook jij kan een steentje bijdragen om dit evenement uit te bouwen tot een heus feest. Je kan een gift storten op rekening BE 42 8916 3413 2254 van Autovrije Zondag Wetteren, waarvoor onze hartelijke dank!

Opgelet: "Autovrije Zondag Wetteren" is een tijdelijke vereniging en kan geen fiscale attesten uitreiken.

Parking

Je komt natuurlijk fietsend of wandelend, maar als het echt moet kan je je auto kwijt op de parkings bij het station.

Contact & Organisatie

  • Antoon Blondeel, Natuurpunt Scheldeland, GSM 0477 32 16 78, antoon.blondeel@skynet.be
  • Bart Dewaele, Fietsersbond Wetteren, GSM 0491 98 93 50, fietsersbondwetteren@gmail.com

Dit evenement is een organisatie van Natuurpunt Scheldeland en Fietsersbond Wetteren, met de steun van het gemeentebestuur van Wetteren, en met de medewerking van vele andere verenigingen en organisaties uit het Wetterse. We zijn ook blij te mogen rekenen op de sponsoring van Immo Group Vander Cruyssen, Elektrohandel Vermeulen bvba, DATA-M nv, Edge on Wheels, Remory-Van Heddeghem, Dewa sport, W2O (Wetteren aan de Schelde), Optiek Van Durme, Cultuurcafé Nova, Verzekeringen Donners, VDK Spaarbank.

 

Hoofdsponsors

Met speciale dank aan de hoofdsponsors van dit evenement.