Kinderen vervoeren per fiets

Kinderen kun je perfect overal heen brengen per fiets. Er bestaan verschillende manieren om hen het plezier van fietsen te laten ontdekken!

Kinderstoel

Het stoeltje vooraan of achteraan is erg populair. Het is een handige en goedkope oplossing en geschikt vanaf het moment dat je kindje in staat is om rechtop te blijven zitten. Een kinderstoeltje vooraan kan voor kinderen van 9 maand tot 3 jaar, achteraan kan tot ongeveer 7 jaar. Je kan de riempjes en voetsteunen aanpassen op maat. Voor baby's kan je een autostoeltje op de bagagedrager monteren, hiervoor bestaan speciale systemen.

Fietskar

Een fietskar is duurder dan een stoeltje, maar ook erg handig en voor kinderen het meest comfortabel, zeker bij lange afstanden. Ze kunnen er lekker in slapen en met een regenscherm zitten ze warm en droog. In de fietskar passen één of twee kinderen van 1 tot 7 jaar. Met een babyschelp of autostoeltje kan je er ook een baby mee vervoeren. Sommige fietskarren kun je ook gebruiken als buggy.

Nadeel aan de fietskar is dat het gewicht achteraan wel een zekere inspanning vergt. Let erop dat je het maximaal laadgewicht van de fabrikant respecteert en hou rekening met het gewicht bij het remmen!

Voordeel ten opzichte van de bakfiets: een fietskar is kleiner, kun je opvouwen en koppelen aan verschillende (elektrische) fietsen. Je kan hem bijvoorbeeld ook aan de crèche laten staan als jij je kind(eren) brengt en je partner ze gaat halen.

Bakfiets

Bakfietsen zijn geschikt voor kinderen van 1 tot 8 jaar. Er passen wel vier kinderen in, plus bagage! Er past dus meer in dan in een fietskar. Het is handig dat je kinderen vooraan zitten, zo ben je geruster en kun je met hen babbelen. Bij regen kan je een regenscherm bevestigen. Ook hier kan je een babyschelp of mandje in bevestigen.

Nadelen zijn de grootte (je moet hem ergens kunnen stallen), het gewicht (elektrische bakfietsen zijn dan ook erg populair) en de prijs (al kun je in sommige gemeenten subsidie krijgen).

Twee of drie wielen? Een bakfiets met twee wielen is smaller en beter hanteerbaar. Met drie wielen kan de bak groter en is de fiets stabieler als je stilstaat.

Bij sommige fietspunten of andere organisaties kun je bakfietsen lenen. Zo hoef je geen eigen bakfiets te kopen of kan je eerst verschillende modellen uitproberen.

Meer info over bak- en transportfietsen

Kindertandem

kindertandem

Op een kindertandem fietst je kind mee, je hoeft dus niet alleen te trappen. Het zit vooraan, zodat het al goed het verkeer leert inschatten. Toch ben jij het die stuurt. Er bestaan kindertandems voor één of twee kinderen. In principe kan er ook nog een kinderstoeltje achterop.

Aanhangfiets (3de wiel)

Kan je kind al evenwicht houden op een fiets, maar laat je het liever nog niet los in het verkeer? Met de aanhangfiets kunnen grotere kinderen zelf meetrappen en al doende leren. De aanhangfiets heeft maar één wiel en kan dus niet apart gebruikt worden. De duurdere modellen geven een erg goede stabiliteit. Geschikt tot 9 jaar!

Aangekoppelde kinderfiets

Kan je kind wel fietsen, maar is het nog te klein om (op elke route) zelfstandig te fietsen in het verkeer? Met een aanhechtsysteem kan je de kinderfiets vastmaken achter je eigen fiets. Dit geeft iets minder stabiliteit dan het “derde wiel”, maar het voordeel is dat je de kinderfiets ook apart kan gebruiken. Je kan je kind dus met zijn eigen fiets ergens heen brengen, loskoppelen, het systeem naar boven draaien en verder fietsen. Geschikt voor kinderen van ongeveer 4 tot 7 jaar.

Longtail fiets

De 'longtail bike' komt uit Amerika: een (cargo)fiets met het laadvermogen van een bakfiets en het rijcomfort van een gewone fiets. 

Van zodra je kind mee kan in een fietsstoeltje kan het in principe ook mee op een longtail bike. De regel voor het vervoeren van je kind in een fietsstoeltje is dat het een goede zitbalans heeft, dus wanneer je kind vanuit kruiphouding zelfstandig rechtop kan zitten. Doorgaans is dit een vaardigheid die ze leren tussen zes en twaalf maanden. Opgelet dit wil niet zeggen dat een kind uren achtereen rechtop mag zitten. Plan je een fietsvakantie met langere tochten, stop dan regelmatig.

Op het achteraan meerijden op een longtail bike staat eigenlijk geen leeftijd. Dankzij het hoog laadvermogen (tot wel 200 kg) kan zelfs een volwassen persoon zich op deze fiets laten rondvoeren. Meer nuttige info vind je op deze site rond fietsen met kinderen.