De fietsers van Anderlecht zijn de onduidelijkheid beu!

08/05/2015 - Brussels Gewest - Anderlecht

Velo-Fiets*, de Anderlechtse fietsvereniging reageert

Fietsen in het Pedepark van het gewest in Brussel mag. Fietsen in het Vijverspark van de gemeente dat erop aansluit mag niet. Wat doe je als je naar het werk fietst van het ene park naar het andere? Dan bega je een overtreding. Hoeveel mensen weten dit? Quasi niemand. Op 10 ondervraagde fietsers  in het Vijverspark wisten er 9 niet dat fietsen er verboden is.

Deze situatie kun je veralgemenen naar vele andere gemeenten van het Brussels Gewest. De regels en signalisatie verschillen per beheerder. Het is niet aan de fietser om uit te zoeken of een park van de gemeente (bordjes als je wel mag fietsen, verschillend per gemeente) of van het gewest (bordjes als je niet mag fietsen) is.

Waarom deze idiote situatie behouden? De Fietsersbond pleit ervoor om de nieuwe regeling van het gewest door te trekken naar de gemeentes. Het gewest vindt fietsen in het park wenselijk. De gemeente Anderlecht is tegen fietsen in het park. Noch de dienst Groene Ruimte, nog de dienst Openbare Werken, noch de dienst Mobiliteit, noch de politie neemt een standpunt in, laat staan dat ze hierin een beslissing willen nemen. Ze schuiven de hete aardappel naar mekaar door.

Actie fietsen in het park

Om de kafkaiaanse toestand symbolisch te illustreren zet de fietsvereniging een Brusselse champetter in die de fietsers de regels verduidelijkt.

De actie ging door aan het kruispunt van de Olympische Dreef en de Haasstraat, op 8 mei.

Foto's van de actie

 

* Velo-Fiets is een Anderlechtse tweetalige vereniging van regelmatige fietsers, zowel leden van de Fietsersbond en GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens. Onze vereniging wil de voordelen van het fietsen in Brussel beter laten kennen en druk uitoefenen bij de gemeentelijke en de gewestelijke overheden om de fietsinfrastructuur te verbeteren.